Virus / Još jedan problem s COVID-om: Otkriveno da pogađa i one s blagim simptomima

21. 12. 2020. u 21:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 23

Portal News Medical razgovarao je s doktoricom Prijom Ananad o njenom istraživanju koje sugerira da su neurološke komplikacije moguće čak i kod blagih infekcija koronavirusom.

Tokom provedbe studije, napominje Ananad, vidjeli su široki raspon neuroloških komplikacija uključujući moždane udare, napade i promijenjene mentalne statuse.

Komplikacije infekcije COVID-19 mogu zahvatiti bilo koji dio nervnog sistema, uključujući krvne žile, mozak, moždanu ovojnicu, živce i mišiće.

Postoji širok spektar uzroka zbog kojih COVID-19 može uzrokovati neurološke komplikacije. Komplikacije mogu rezultirati imunološkim odgovorom tijela na virus, uzrok može biti i postojanje sistemskih ozbiljnih bolesti (poput ozljede mozga kao rezultat nedostatka kisika), kao i prethodni neurološki poremećaji.

Studija je provedena na populaciji bolnice u Bostonu. Svi pacijenti uključeni u studiju imali su neurološke komplikacije, a većina njih nije bila kritično bolesna, što sugerira da komplikacije nisu ograničene samo na one koji zahtijevaju intenzivno liječenje ili respirator.

Ipak, Ananad naglašava kako pojedini faktori mogu biti predispozicija za te komplikacije.

Pacijenti koji su prethodno imali hroničnu bolest bubrega imaju veću šansu za razvoj neuroloških komplikacija. Iako su neurološke komplikacije češće kod starijih pacijenata, neke studije pokazuju da su čak i mlađi ljudi pozitivni na COVID-19 u riziku od ozbiljnih neuroloških komplikacija kao što je moždani udar.

"Činjenica da smo vidjeli neurološke komplikacije čak i kod pacijenata koji nisu bili teže bolesti, sugerira da čak i asimptomatski pacijenti i oni s blažim simptomima mogu biti u riziku od neuroloških komplikacija", tvrdi Ananad.

Ispitanici koji su se oporavili imali su umjereno ozbiljne neurološke posljedice nakon što su napustili bolnicu i puno njih su nastavili liječenje u rehabilitacijskim ustanovama, piše N1 Hrvatske.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA