Jordan: Princ Hamza se pokajao

0
Radiosarajevo.ba
Jordan: Princ Hamza se pokajao
Foto: Twitter / Princ Hamza

Dva dana nakon što je objelodanio da je stavljen u kućni pritvor zbog optužbi da pokušava da destabilizuje zemlju, član jordanske kraljevske porodice i bivši prestolonasljednik princ Hamza, izrazio je odanost jordanskom kralju Abdulahu u Ustavu Hašemitske Kraljevine Jordana.

Nekoliko sati nakon pregovora u kojima je posredovao princ Hasan, ujak kralja Abdulaha, princ Hamza bin Husein (41) izdao je saopštenje u kojem izražava posvjećenost Ustavu i negira da je kovao zavjeru s ciljem da destabilizuje državu, javlja Guardian.

"Potpisao sam juče pismo koje izdala kraljevska palata. Potvrdio sam da se stavljam u ruke kralju i da ću ostati vjeran Ustavu meni drage Hašemitske Kraljevine Jordana”, izjavio je princ Hamza.

Podsjećamo, princ je u subotu objavio u video snimku da mu je rečeno da ne izlazi iz kuće i da može samo da komunicira sa članovima porodice a negirao je navode protiv njega i sa svoje strane optužio vlasti za “korupciju” i “nespospobnost”.

Vlasti su kasnije negirale je on u kućnom pritvoru. Hamza je nekadašnji prestolonasljednik kojem je ta titula oduzeta 2004. Jordanski kralj Abdulah Drugi je titulu prestolonasljednika tada dodijelio svom sinu Huseinu.

Juče je Jordanski kralj Abdulah Drugi preuzeo je inicijativu za posredovanje sa svojim polubratom princom Hamzom radi rješavanja raskola u kraljevskoj porodici.

Princ Hasan ben Talal, 74, koji je posredovao u ovom slučaju, bio je jordanski prestolonasljednik od 1965. do 1999. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije