Johnson najavio djelomično ublažavanje restriktivnih mjera

Fena
Johnson najavio djelomično ublažavanje restriktivnih mjera
EPA / Boris Johnson

Premijer Ujedinjene Kraljevine Boris Johnson obratio se večeras britanskoj javnosti  prezentirajući plan aktivnosti u borbi protiv koronavirusa, uključujući djelomično ublažavanje restriktivnih protuepidemioloških mjera.

BBC je iz polusatnog Johnsonovog obraćanja izdvojio ključne poruke, a jedna od njih je najava da će novi sistem Covid Alert pratiti virus u Velikoj Britaniji

Premijer je također poručio da "nije vrijeme za jednostavan izlazak iz izolacije ove sedmice". Ljudi bi se, naglasio je, sada trebali aktivno poticati na odlazak na posao ako ne mogu raditi od kuće, ali trebaju izbjegavati javni prijevoz.

Od srijede, građani će moći neograničeno vježbati, uključujući boravak u lokalnom parku ili vožnju do odredišta radi vježbanja. Škole bi mogle ponovno početi s radom najranije 1. juna, a prvo bi se otvorile osnovne škole.

Dijelovi ugostiteljstva i više trgovina mogli bi se otvoriti od jula, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Oni koji u zemlju budu dolazili avionima bit će stavljeni u karantin.

Johnson je poručio i kako "neće oklijevati povući kočnice" ako dođe do daljnjeg širenja epidemije COVID-19 u Ujedinjenoj Kraljevini, što znači da bi se postupno otvaranje svih društvenih i poslovnih aktivnosti moglo zaustaviti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije