SAD / Joe Biden složio diplomatski tim, sve je puno kadrova iz ere Baracka Obame

17. 01. 2021. u 07:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Izabrani predsjednik Joe Biden popunio je u subotu svoju diplomatsku ekipu članovima iz doba predsjednika Baracka Obame uz izraženu želju da "popravi" ugled američke vanjske politike narušenog djelovanjem Donalda Trumpa.

Budući predsjednik je već krajem novembra najavio da je za ključno mjesto državnog sekretara izabrao bivšeg člana Obamine administracije Antonyja Blinkena.

Zamjenica državnog sekretara bit će Wendy Sherman (71), diplomatska savjetnica u doba Billa Clintona prije nego što je postala podtajnica za politička pitanja u drugom mandatu Baracka Obame.

Sherman je imala važnu ulogu u izradi nuklearnog sporazuma s Iranom i radila je na sjevernokorejskom pitanju u vladi Billa Clintona.

Joe Biden je u nekoliko navrata obznanio da namjerava vratiti Sjedinjene Države u iranski nuklearni sporazum, iz kojeg se republikanac Donald Trump povukao 2018. te ponovo nametnuo Iranu sankcije ukinute 2015. No Biden očekuje da se Teheran vrati potpunom poštivanju nuklearnog sporazuma kojega je neke odredbe postupno napuštao.

Biden je u subotu predložio na mjesto pomoćnika državnog sekretara za upravljanje i resurse Brian McKeona, svog savjetnika u vrijeme dok je bio senator. McKeon je obnašao i razne dužnosti u dva mandata Baracka Obame.

S Antonyjem Blinkenom na čelu, toj ekipi će zadatak biti "popraviti" i dati novu sliku američke vanjske politike, navela je u priopćenju prijelazna ekipa Joea Bidena i Kamale Harris.

"Nova lica američke diplomacije utjelovljuju moje duboko uvjerenje da je Amerika najjača kada surađuje sa svojim saveznicima", objasnio je Biden, prema priopćenju.

Budući predsjednik želi vratiti Sjedinjenim Državama "moralno i vodeće mjesto u svijetu". "Amerika se vraća, spremna je svijetu pokazati put, a ne povući se", rekla je Bidenova ekipa, a prenosi jutarnji.hr

Izlaskom iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i iz Pariškog sporazuma o klimi, Donald Trump se tokom svog mandata udaljio i od Ujedinjenih naroda, Svjetske zdravstvene organizacije te Europske unije i njenih najutjecajnijih članica.

Trump se također oslanjao na osobe kojima je svijet diplomacije bio dalek, poput dvojice državnih sekretara Rexa Tillersona i Mikea Pompea.

Joe Biden predstavlja povratak profesionalnoj diplomaciji. U subotu je službeno izabrao tri podsekretarice, tri žene koje su sve radile u vladi Baracka Obame.

O njihovim imenovanjima će se izjasniti Senat.

"Amerikanci mogu biti sigurni da će te patriote promicati interese zemlje i održavati njezine najplemenitije ideale na međunarodnom nivou", tvitala je bivša državna sekretarica u mandatu Billa Clintona, Madeleine Albright.

Odgovarajući na kritike onih koji mu predbacuju da se okružio samo bivšim Obaminim dužnosnicima, Biden je naglasio da će State Department biti "otvoreniji za raznolikost nego ikada".

Kao podsekretaricu za politička pitanja, a riječ je o trećoj najvišoj diplomatskoj dužnosti SAD-a, Biden je imenovao Victoriju Nuland, koja je bila najviši američki diplomat za Europu, veleposlanica pri NATO-u te glasnogovornica State Departmenta.

Kao podsekretaricu za civilnu sigurnost, demokraciju i ljudska prava imenovao je Uzru Zeyu, koja je bila pomoćnica državnog sekretara za demokraciju, ljudska prava i rad u mandatu Baracka Obame.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA