Joe Biden se uoči samita NATO-a sastaje s britanskim kraljem i premijerom

1
Hina
Joe Biden se uoči samita NATO-a sastaje s britanskim kraljem i premijerom
Foto: EPA - EFE / Joe Biden, predsjednik SAD

Američki predsjednik Joe Biden će pokušati osnažiti svoje veze s britanskim kraljem Charlesom i premijerom Rishijem Sunakom na zasebnim sastancima s njima u ponedjeljak, dan prije samita NATO saveza u Litvaniji, a očekuje se da će klimatske promjene i Ukrajina biti glavne teme razgovora.

Biden je kasno u nedjelju sletio u London u sklopu posjete trima zemljama, koji uključuje i samit NATO-a u Litvaniji čija je svrha pokazati solidarnost s Ukrajinom protiv ruske invazije, no ne i prihvatiti Kijev kao člana saveza.

Osamdesetogodišnji predsjednik će u ponedjeljak razgovarati sa 74-godišnjim kraljem o tome kako potaknuti privatne investicije radi borbe protiv klimatskih promjena, koje obojica nazivaju egzistencijalnom prijetnjom.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

"Predsjednik gaji ogromno poštovanje prema kraljevoj predanosti klimatskom pitanju", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima u avionu Air Force One u nedjelju.

Sullivan je rekao da se Biden nada da će ojačati svoj lični odnos s kraljem Charlesom. Kazao je da su dvojica vođa, koji se ne poznaju dobro, "izvanredno toplo" telefonom razgovarali ranije ove godine.

Biden će prije susreta s kraljem, prvi put otkako je predsjednik, posjetiti Downing Street kako bi se peti put u pet mjeseci sastao sa Sunakom. Sullivan je rekao da je posjeta više nastavak dugotrajnog razgovora nego službeni sastanak.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost je rekao da će dvojica vođa razmijeniti mišljenja prije samita NATO saveza u Litvaniji, koji započinje u utorak, a glavna tema će mu biti kriza u Ukrajini koja je zbližila članice pakta.

Biden je uoči putovanja pozvao na oprez što se tiče ukrajinskih napora da se pridruži NATO-u, rekavši da bi to moglo uvući savez u rat s Rusijom zbog pakta o kolektivnoj obrani.

"Ne mislim da postoji saglasnost u NATO-u oko toga treba li ili ne dovesti Ukrajinu u NATO-ovu porodicu sada, u ovom trenutku, usred rata", rekao je Biden u televizijskom intervjuu koji se emitirao u nedjelju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije