Joe Biden optužuje Kinu: Skrivaju ključne informacije

2
Radiosarajevo.ba
Joe Biden optužuje Kinu: Skrivaju ključne informacije
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Američke predsjednik Joe Biden optužio je u petak Kinu da skriva ključne informacije o porijeklu pandemije Covida-19, nakon objave sažetka izvještaja američke obavještajne istrage.

"Kina ima ključne informacije o porijeklu pandemije, ali kineski vladini dužnosnici od početka sprečavaju međunarodnim istražiteljima i javnozdravstvenim dužnosnicima pristup tim podacima", rekao je američki predsjednik, navodi se u saopćenju, piše Hina.

"Do danas Kina nastavlja odbijati pozive na transparentnost i uskraćuje informacije, dok broj žrtava pandemije ponovo raste", dodao je.

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Američka obavještajna zajednica nije riješila pitanje je li incident u kineskom laboratoriju bio izvor Covida-19, rekli su dužnosnici u deklasificiranom sažetku objavljenom u petak.

Izvještaj koji je izradio Ured direktora Nacionalne obavještajne agencije kao odgovor na Bidenov zahtjev da provede istragu, navodi da se ne može dati zadovoljavajuć odgovor na pitanje o tome kako se točno pojavio virus koji je diljem svijeta ubio 4.6 miliona ljudi.

Različite američke obavještajne službe ne slažu se o porijeklu virusa. Nekoliko ih smatra da se virus proširio nakon "prirodne izloženosti zaraženoj životinji ili sličnome virusu", a druge nisu došle ni do nikakvog čvrstog zaključka.

Dio obavještajne zajednice, međutim, "umjereno je uvjeren" da se prva ljudska infekcija dogodila zbog incidenta u laboratoriju, tijekom pokusa, baratanja sa životinjama ili uzorcima u Institutu za virologiju u Wuhanu u Kini, piše u izvješću.

Analitičari zaključuju da neće moći dati "definitivna objašnjenja" bez novih informacija iz Kine, kao što su klinički uzorci i epidemiološki podaci o prvim slučajevima.

Kina je ranije ismijavala teoriju da je virus pobjegao iz državnog laboratorija u Wuhanu i uzvratila sličnim tezama, da je izašao iz laboratorija u Fort Detricku u Marylandu 2019.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije