Jeziva tragedija: Posada trajekta gurnula čovjeka u more, nije preživio

2
Radiosarajevo.ba
Jeziva tragedija: Posada trajekta gurnula čovjeka u more, nije preživio
Prtscr / Twitter / Strahota u luci Pirej

Putnik koji se pokušao ukrcati na odlazeći trajekt u Pireju, u Grčkoj, preminuo je nakon što su ga članovi posade navodno gurnuli sa stražnjeg dijela plovila u utorak navečer.

Incident se dogodio dok je trajekt Blue Horizon trebao isploviti na ruti iz Pireja za Heraklion na Kreti.

Na video snimkama objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako posada Blue Horizonta gura 36-godišnjeg Antonisa Kariotisa s stražnjeg dijela trajekta u more.

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Čini se da je čovjek pao između rampe i pristaništa.

U zasebnom videu, Kariotis se može vidjeti kako je usisan ispod zapjenjene vode zbog snage propelera trajekta.

Nije poznato je li unesrećeni udario glavu uslijed pada s trajekta.

[twitter]https://twitter.com/kakajason50/status/1699169136901857295[/twitter]

Tijelo Kariotisa, koji je živio u Agios Nikolaosu na Kreti, pronađeno je nešto kasnije. Nije poznato je li Kariotis imao kartu za trajekt ili je kasnio s ukrcajem jer je brod bio spreman za isplovljavanje. Međutim, karte se mogu izdati nakon isplovljavanja broda.

Trajekt je isplovio iz luke Pirej, ali ubrzo nakon toga su ga vlasti pozvale natrag. Kapetan i tri člana posade su uhapšeni. Očekuje se da će sva četvorica biti dovedena u ured tužitelja u Pireju.

"Dva minuta na otvorenoj vodi, dok se čamac gasi i propeler pjeni, niko ne može da preživi. Bez obzira koliko ste dobar plivač, gotovi ste. Taj vrtlog je kao mašina za pranje veša", rekli su radnici luke u kojoj se desila tragedija.

Muškarac je, prema svjedočenju očevidaca, bio 15 minuta u moru prije nego što je izvučen. Mogao se videti samo mali dio njegovog tijela kako pluta licem nadole. Prsluk za spasavanje bačen sa putničkog broda Eliros, koji je krenuo da plovi otprilike u isto vreme kada i Blue Horizon, bio je jedini pokušaj spasavanja nesrećnog muškarca.

O incidentu se oglasila brodovlasnička kompanija Attica Group: "Uprava Attica Grupe, šokirana tragičnim incidentom koji se dogodio u luci Pirej, izjavljuje da surađuje sa svim nadležnim tijelima radi potpunog rasvjetljavanja incidenta."

Attica Group je matična kompanije flote Superfast Ferries, flote Blue Star Ferries i flote Hellenic Seaways. Trajekt Blue Horizon ima kapacitet od 1.488 putnika i može prevesti 780 vozila. Ministar pomorstva Miltiadis Varvitsiotis rekao je da će se provesti potpuna istraga o incidentu, izražavajući tugu zbog gubitka života.

Luka Pirej je najveća putnička luka u Europi i jedna od najvećih putničkih luka u svijetu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije