Haos u Grčkoj: Uvedena zabrana kretanja zbog nevremena, objavljeni i dramatični snimci

0
Radiosarajevo.ba
Haos u Grčkoj: Uvedena zabrana kretanja zbog nevremena, objavljeni i dramatični snimci
Foto: Facebook / Nevrijeme u Grčkoj

Građanima i turistima u pogođenoj regiji Volosa i okolini večeras je stiglo obavještenje o zabrani kretanja i izlaženja iz domaćinstava bez prijeke potrebe.

Kako se navodi na društvenim mrežama, i srbijanski turisti su dobili poruku upozorenja, čije poštovanje je neophodno.

"Podsjeća se da je na snazi zabrana saobraćaja u prefekturi Magnezija, po nalogu grčke policije, zbog razvoja opasnih vremenskih uslova", navodi se na fotografiji koja je podijeljena na Facebook stranici Grčka info.

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Oboren rekord padavina

U Zagori je inicijalno izmjereno 516 milimetara kiše, dok je uslijed očekivanog nastavka intenzivnih padavina oborio rekord koji je zabilježen 2020. godine.

Najveća dnevna količina padavina izmjerena je do 20.45 sati i iznosi 754 milimetara. Prethodni rekord je bio 644 milimetra i zabilježen je na Paliki, Kefaloniji tokom mediteranskog ciklona koji je prije tri godine pogodio ovu oblast.

Očekuju se ekstremne oborine, na Mediteranu je moguće i stvaranje uragana?

Očekuju se ekstremne oborine, na Mediteranu je moguće i stvaranje uragana?

Bujica odnijela automobile u more

Stravična oluja "Danijel" razara Grčku, a desetak srbijanskih turista, koji ljetuju na grčkom poluostrvu Pilion blizu Volosa, kontaktiralo je prije nekoliko sati ambasadu Srbije u Atini. Kako je za TV Blic potvrđeno oni su ostali bez automobila, koje je bujica vode odnijela u more.

"Kiša je trenutno prestala da pada, ali zbog velike količine vode, koja je duboka i do metar i po, teško je prići njihovoj lokaciji. Ipak, svi su dobro, nema povrijeđenih, a ukoliko policija i lokalne vlasti procijene da nisu sigurni, bit će evakuisani na sigurnu lokaciju", kažu u ambasadi.

Jako nevrijeme pogodilo Grčku

Kako pokazuju dramatični snimci koji stižu iz Grčke, nakon potopa uslijed kog su srbijanski turisti ostali zarobljeni na Volosu i Pilionu, oluja Danijel počela je da pravi haos i na ostrvu Tasos i okolini.

Naime, turisti su ostali zarobljeni jer je jak vjetar onemogućio normalan rad trajekta.

"Veliki broj srbijanskih turista zarobljen je na ostrvu Tasos. Vjetar i veliki talasi su onemogućili normalno funkcionisanje trajekta, pa se stvaraju gužve. Čeka se od 13 sati i nema naznaka da će uskoro krenuti", izjavio je jedan od turista, piše Blic.

Jedna osoba stradala, jedan se vodi kao nestao

Muškarac (34) nestao je u Volosu, nakon što je pokušao automobilom da pređe bujicu u ovoj oblasti. Kako javljaju mediji, u vozilu je bio i njegov sin koji je dobrog zdravlja.

Istrage EMAK-a i ELAS-a su u toku za identifikaciju muškarca u Ekatarini u Volosu. Kako je saopšteno iz vatrogasne službe, 34-godišnji muškarac je automobilom pokušao da pređe bujicu koja je nastala uslijed oluje Danijel u oblasti Ekaterini Volos.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije