Jevrej iz Švedske pješice krenuo ka Palestini kako bi ukazao na nasilje Izraela

Anadolija
Jevrej iz Švedske pješice krenuo ka Palestini kako bi ukazao na nasilje Izraela
Benjamin Ladraa, jevrej iz Švedske, krenuo je pješice na put prema Palestini, kako bi ukazao na nasilje izraelske države prema Palestincima.

Neobičan pohod, na koji je Ladraa krenuo 15. augusta iz Goteborga, zainteresirao je veliki dio javnosti, jer je riječ o putu od 4.800 kilometara koje Ladraa mora preći kako bi stigao do Palestine.

"Izrael napada Gazu fosfornim bombama. Bombarduje bolnice, škole, civile. Sprečava slanje humanitarne pomoći u Gazu i ostavlja narod bez vode. Meni to sve zaista teško pada i zbog toga ću pješačiti do Palestine", rekao je Ladraa.

Istaknuo je kako je narod u njegovoj zemlji slabo upoznat o dešavanjima u Palestini, te da i tokom svog puta sunarodnjacima govori o Palestini.

"Džamija Al-Aksa je treći najvažniji simbol islama. To je vjerski simbol, i kojoj god vjeri da pripada, neprihvatljivo je da u njega ulazi vojska i provodi nasilje. To je u suprotnosti s ljudskim pravima i vjerskim slobodama. Ono što Izrael radi je kršenje ljudskih prava", poručio je Ladraa.

benjamin_ladraa_putovanje_svedska_palestina_aa1.jpg - undefined

Dodaje kako je na vlastitu incijativu odlučio pješice krenuti na put prema Palestini.

"Odluku sam donio sam. Iza mene ne stoji nikakva organizacija. Ljude koji me prate na društvenim mrežama redovno izvještavam o putu. U planu je da tokom puta prisustvujem i različitim aktivnostima, pa ću tako u Njemačkoj, u jednoj srednjoj školi, govoriti đacima o Palestini", zakjučio je Ladraa, koji je zbog ovog putovanja, dugog oko godinu dana, napustio posao u Crvenom polumjesecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije