Jens Stoltenberg prelomio: Neće tražiti novi mandat, s čela NATO-a se povlači u oktobru

3
Hina
Jens Stoltenberg prelomio: Neće tražiti novi mandat, s čela NATO-a se povlači u oktobru
FOTO: AA / Jens Stoltenberg

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg završit će svoj mandat kako je i planirano u oktobru, rekla je glasnogovornica saveza pošto je njemački list objavio da bi mu članice mogle obnoviti mandat.

"Mandat glavnog sekretara Jensa Stoltenberga bio je produljen triput i on je odslužio ukupno gotovo devet godina", rekla je Oana Lungescu kasno u subotu.

"Mandat glavnog sekretara istječe u oktorbru ove godine i on ne kani tražiti produljenje", rekla je.

Novi femicid u BiH: Muškarac ubio suprugu, a potom počinio suicid

Novi femicid u BiH: Muškarac ubio suprugu, a potom počinio suicid

Stoltenberg: NATO i Južna Koreja moraju poboljšati saradnju

Stoltenberg: NATO i Južna Koreja moraju poboljšati saradnju

Njemački list Welt am Sonntag objavio je da će se Stoltenbergov mandat na čelu vojno-političkog saveza produljiti kako bi se očuvala stabilnost u vrijeme rata u Ukrajini.

Ekonomist po struci i bivši predsjednik norveške Laburističke stranke, Stoltenberg je bio premijer 2000-2001. te ponovno 2005-2013., a 2014. došao je na čelo NATO-a. U svojoj karijeri bio je i ministar financija te energetike.

Članice Saveza žele da Stoltenberg predsjeda organizacijom povodom 75. godišnjice koja će obilježiti na samitu u aprilu 2024. u Washingtonu, piše Welt. Dodaje i da će Stoltenberg biti u poziciji da se natječe za predsjednika Svjetske banke kada odstupi David Malpass nekako u isto vrijeme.

Nema još pokazatelja ko bi mogao naslijediti Stoltenberga, ali Welt piše da su među vodećim kandidatima španski premijer Pedro Sanchez i britanski ministar odbrane Ben Wallace. Bivši talijanski premijer Mario Draghi i rumunski predsjednik Klaus Iohannis također se spominju kao mogući kandidati, piše agencija dpa.

Njemačka agencija napominje da je Stoltenberg stekao priznanja kao vješt pregovarač između 30 članica NATO-a koje se znatno razilaze u nekim pitanjima. Posebno se smatra uspješnim u smirivanju spora o potrošnji za odbranu koje države članice Saveza trebaju izdvajati, a to je pitanje bilo goruće u vrijeme mandata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nedavno je Stoltenberg koordinirao NATO-ov odgovor na rusku agresiju protiv Ukrajine i poticao velike isporuke oružja Ukrajini kako bi se mogla braniti. Stoltenberg je sada NATO-ov glavni sekretar s drugim najduljim stažem u Savezu jer duže od njega bio je samo Joseph Luns iz Nizozemske koji je tu dužnost obnašao od 1971. do 1984.

Odluku o novom glavnom sekretaru 30-člani savez treba donijeti u aprilu na samitu u Vilniusu. Odluka je jednoglasna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije