O čemu je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg telefonom razgovarao sa Aleksandrom Vučićem

5
AA
O čemu je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg telefonom razgovarao sa Aleksandrom Vučićem
Foto: Instagram / Aleksandar Vučić

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas telefonom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i zatražio da se sve strane u sporovima po pitanju Kosova uzdrže od koraka koji bi izazvali eskalaciju, odnosno da se uzdrže od jednostranih poteza koji bi ugrozili mir i stabilnost, saopćeno je iz Vučićevog kabineta.

"Vučić je generalnom sekretaru NATO-a ukazao na to da Priština svojim jednostranim potezima brutalno krši Briselski sporazum, smenom srpskog komandira policije za region Sever Nenada Đurića, te nelegitimnim postupanjem po pitanju registarskih tablica i bezmalo desetogodišnjim odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština. On je dodao da, uprkos tome, Srbija nastoji da održi mir i stabilnost i da će tome da ostane posvećena", navodi se u saopćenju.

Albin Kurti pozvao Srbe da ne napuštaju kosovske institucije

Albin Kurti pozvao Srbe da ne napuštaju kosovske institucije

Dvojica sagovornika razgovarali su i o značaju kako uloge SFOR-a, tako i direktnog kontakta načelnika generalštaba Vojske Srbije sa komandantom NATO snaga na Kosovu.

"Generalni sekretar Stoltenberg istakao je da NATO cijeni saradnju ostvarenu sa Srbijom sa pozicije vojno neutralne zemlje", dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije