Jens Stoltenberg: NATO je odlučan zaustaviti eskalaciju rata u Ukrajini

2
Radiosarajevo.ba
Jens Stoltenberg:  NATO je odlučan zaustaviti eskalaciju rata u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Jens Stoltenberg

NATO je odlučan zaustaviti daljnju eskalaciju rata u Ukrajini, izjavio je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije.

On je podvukao da NATO ima odgovornost spriječiti eskalaciju ovog sukoba.

"To bi bilo još opasnije i prouzročilo bi više patnje, smrti i razaranja", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu s kancelarom Olafom Scholzom.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Upozorio je članove sigurnosnog bloka da "mir i sigurnost ne možemo uzimati zdravo za gotovo", prenosi Index.

Stoltenberg je dodao kako pozdravlja Scholzove napore da pronađe diplomatsko rješenje za rat, uključujući izravne kontakte s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Pohvalio je Njemačku za vojnu i humanitarnu potporu Ukrajini. Stoltenberg je rekao novinarima da je "rat predsjednika Putina protiv Ukrajine uništio mir i šokirao svijet".

Odao je priznanje kijevskim snagama i obećao da će ih nastaviti podupirati "kako bi podržali pravo na samoobranu sadržano u povelji UN-a".

Scholz je rekao kako je Njemačka povećala sredstva za svoje oružane snage kako bi osigurala "da je NATO sposoban ispuniti svoje dužnosti i mandat".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije