Jednu od omiljenih plaža brojnih turista preplavila pjena, evo šta je razlog

0
Radiosarajevo.ba
Jednu od omiljenih plaža brojnih turista preplavila pjena, evo šta je razlog
Print Screen / Plaža Tiganija

Na plaži Tiganija, nedaleko od Sartija na Sitoniji u Grčkoj kupači su ovih dana imali priliku da vide rijedak fenomen. Naime, obala je bila preplavljena bijelom pjenom, a stručnjaci su u grčkim medijima govorili o ovom rijetkom fenomenu.

"To je nešto što smo viđali i ranije. U pitanju je nerastvorena organska materija koja, iz nekog prirodnog razloga - poremećaja, biološkog procesa, povećava svoju količinu u velikom broju i ne uspjeva da se rastvori", rekao je Hariton-Charls Hindiroglu, profesor na Odeljenju za biologiju Univerziteta Aristotel, gostujući na radio Solunu, piše Blic.

Kako je primijetio, u posljednje vrijeme je zabilježen učestalost ove pojave širom Sjevernog Egeja.

"Ne možemo isključiti činjenicu da je to uzrokovano organskim zagađenjem Bosfora", rekao je on naglašavajući, međutim, da taj fenomen nije opasan i da je povezan sa klimatskim promjenama.

U razgovoru za thessnews.gr, zamjenik gradonačelnika Sitonije Vasilis Zisios izjavio je da je pjena prisutna u poslednja tri do četiri dana.

Zisios veruje da je u pitanju fenomen eutrofikacije koji se dešava uslijed povećanja fitoplanktona i zooplanktona zbog visoke temperature koje prevladavaju, kao i da uopšte nije opasan za kupače.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije