Uništavanje rijeke: Ministarstvo osudilo Mektićevu pjena zabavu, traži se istraga

Radiosarajevo.ba
Uništavanje rijeke: Ministarstvo osudilo Mektićevu pjena zabavu, traži se istraga
Foto: Twitter / Dragan Mektić

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS najoštrije osuđuje upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca.

Takva reakcija ministarstva dolazi nakon što se državni parlamentarac i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (SDS), na društvenim mrežama pohvalio da uživa na pjena zabavi na rijeci Ukrini. 

Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata tog bh. entiteta da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene.

Vode RS su već naložile da se uzme uzorak vode za hemijsku analizu.

Upotreba hemikalija pogubna je za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu „cvjetanja rijeke“, odnosno „ukrinskom vodenom cvijetu“, koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije