Počelo suđenje Mektiću i ostalim: Od seksualnog zlostavljanja do bespotrebne opreme

B. T.
Počelo suđenje Mektiću i ostalim: Od seksualnog zlostavljanja do bespotrebne opreme
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić

Čitanjem optužnice u Sudu BiH danas je počelo suđenje bivšem ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću, šefu njegovog kabineta Igoru Golijaninu, pomoćniku ministra Samiru Agiću i Edinu Garapliji, vlasniku Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA.

Oni se terete da su sebi i drugima pribavili korist u projektu prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore. 

Optuženima se na teret stavlja zaključivanje fiktivnih ugovora, sporne javne nabavke, zapošljavanje i angažovanje na poslovima s Ministarstvom prijatelja, kumova, supružnika, članova SDS-a...

Tako se Mektiću, između ostalog, na teret stavlja javna nabavka od 140.000 KM koja nije bila planirana u budžetu Ministarstva, da je nabavljao opremu za vatrogasce koja im uopće nije potrebna, među njom i onu koja se ne koristi već 30 godina ili koja se u vatrogastvu ne koristi uopće.

Kako se moglo čuti iz optužnice, koju je u sudnici pročitala tužiteljica Vedrana Mijović, Mektić se često spominje i kao potpisnik spornih odluka o angažovanju određenih osoba po prijateljskoj, odnosno stranačkoj liniji. 

Dobar dio optužnice odnosi se na Samira Agića koji je, između ostalog, prema navodima optužnice, omogućio Garapliji da na projektu budu angažovani uposlenici INZA-e, i to kao projekt menadžeri.

Kako je rekla tužiteljica Vedrana Mijović, radilo se o fiktivnim ugovorima i uposlenici INZA-e nisu uopće dolazili u Ministarstvo, kao što su trebali, već su posao obavljali sa svog standardnog radnog mjesta u INZA-i.

Za taj posao su, kako je navedeno u optužnici, dobili više desetina hiljada KM. Za sebe su, prema navodima, zadržali samo deset posto, dok su ostatak od blizu 18.000 eura podijelili Agić i Garaplija. Njima dvojici na teret se stavlja i da su kao trenere na projektu anagažirali svoje prijatelje iz Srbije i Hrvatske, koji su po danu treninga uzimali  po više od 1.100 KM. 

U kontekstu kako su u ovom prijektu prilikom anagažiranja favorizirane određene osobe, pominju se i u zaposlenici civilnih zaštita iz oba bh. entiteta. Tako je pomenuto da su Majdi Kovač, Muzaferu Rastoderu, Dragiši Tešanoviću i Biljani Tomić isplaćene jednokratne naknade od 1.955 KM. 

Osim ovoga, Agiću se na teret stavlja i seksualno uznemiravanje F. T., koja je bila angažirana kao sekretarica u Ministarstvu. Kako se navodi u optužnici, Agić je navodno tokom službenog puta u Crnu Goru, u jednom hotelu u Nikšiću, F.T. pozvao u svoju sobu i ponudio joj seks, te stalno zaposlenje u Ministarstvu, što je ona odbila. Sutradan joj je rekao da nikome o tome ne govori i kako je pročitala tužiteljica, rekao je "kako svaka žena to želi". 

Igor Golijanin se, između ostalog, tereti da je favorizirao firmu u vlasništvu njegove supruge i kuma prilikom poslova sa Ministarstvom. U optužnici je spomenuta i članica SDS-a Zorana Ivanović, koja je, kako se navodi, zahvaljujući stranačkim kolegama, najprije angažirana na projektu, potom joj je povećana naknada, da bi na kraju dobila i stalno zaposlenje u Ministarstvu, kao stručni saradnik za evropske integracije. 

Tužilaštvo je najavilo da će u ovom predmetu imati 140 materijalnih dokaza i 31 svjedoka. Tužiteljica je poručila da će dokazati da su favorizovana razna fizička i pravna lica. 

U kratkom obraćanju pred Sudom BiH, Mektić je rekao da je razumio optužnicu, ali da je ona puna laži, neistina i manipulacija. 

Njegova advokatica Senka Nožica je rekla da bi voljela učestvovati u pravom slučaju korupcije, ali je konstatirala da ovaj to nije, te da je Tužilaštvo požurilo da optuži njenog branjenika. S kvalifikacijama je ipak bila oprezna. 

"Nikada više u sudnici neću reći da je proces politički", kazala je Nožica, koja je kazala kako se ne radi o budžetskom, već novcu od donacije.

Rekla je i da EU kontrolira troškove i da su konstatirali da je u ovom projektu sve uredu. 

Agić je također u Sudu BiH rekao da je razumio optužnicu, ali da ne može da vjeruje koliko je bazirana na neistinama, lažnim izjavama i friziranim podacima.

Agićeva advokatica Nina Karačić kazala je da je njen branjenik posebno uznemiren zbog navoda o seksualnom uznemiravanju. Rekla je da to nije tačno i da prilikom tog službenog puta nije uopće noćio u Crnoj Gori i da je na putu bio samo jedan, a ne dva dana.

Naredno ročište zakazano je za 18. juni. 

Sudija Strika relaksirao situaciju: Neće javnost presuditi

Tužiteljica Mijović, ali i pojedini članovi advokatskih timova danas su u više navrata pomenuli javnost i veliku zainteresiranost novinara za ovaj slučaj. Posebno je na tome insisistirala tužiteljica, koja je ponavljanje istih navoda iz optužnice pravdala time da je javnost zainteresirana. 

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika na tom im je poručio da u obraćanju treba da se fokusiraju na Vijeće, a ne novinare i javnost.  

"Neće javnost presuditi", kazao je Strika, koji je na taj način, prema vlastitom priznanju, htio "malo relaksirati situaciju u sudnici". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije