Jedna od najsnažnijih oluja ikad zabilježenih u SAD-u preplavio Floridu, raste broj mrtvih

0
Radiosarajevo.ba
Jedna od najsnažnijih oluja ikad zabilježenih u SAD-u preplavio Floridu, raste broj mrtvih
Foto: EPA / Uragan Ian

Uragan Ian ponovno je ojačao i danas će se približiti obali Južne Karoline, izvijestio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

"Ian bi mogao nešto ojačati prije nego što sutra stigne do kopna nakon čega će, prema prognozama, brzo oslabjeti iznad jugoistočnoga dijela SAD-a s petka na subotu", dodaje se u izvješću centra sa sjedištem u Miamiju.

Očekuje se da bi Ian mogao stići do kopna u petak oko 14 sati po lokalnom vremenu, sjeverno od Charlestona. Upozorenje za uragan izdano je na priobalnom području dugom oko 370 km, od granice Južne Karoline i Georgije sve do Cape Feara u Sjevernoj Karolini.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Uragan 'Ian" poharao Kubu, dvoje mrtvih, sada prijeti Floridi

Uragan 'Ian" poharao Kubu, dvoje mrtvih, sada prijeti Floridi

Guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper pozvao je stanovnike da "poduzmu potrebne mjere" te upozorio na mogućnost poplava, odrona i tornada. "Oluja je još opasna", rekao je Cooper.

Uragan Ian pogodio je u srijedu poslije podne Floridu kao uragan 4. kategorije, s vjetrovima maksimalne brzine od 241 km na sat.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak u sjedištu Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama da bi uragan Ian mogao biti "najsmrtonosniji" uragan u historiji Floride. "Još se ne znaju tačni podaci, ali prema prvim izvješćima koja smo čuli, broj poginulih mogao bi biti znatan", rekao je Biden, piše CNN.

Uragan Ian je grad Fort Myers Beach pri jugozapadnoj obali Floride sravnio za zemljom, rekao je lokalni političar kasno u četvrtak.

"Prošao sam oko dvije trećine otoka i rekao bih da je 90% otoka gotovo nestalo", rekao je vijećnik grada Fort Myers Beacha Dan Allers za CNN.

"Osim ako nemate stan u visokoj zgradi ili noviju betonsku kuću koja je izgrađena prema visokim standardima, vaše kuće vjerojatno više nema", rekao je.

Ranije je uragan pogodio Kubu koja je ostala potpuno bez struje, objavila je kubanska vlada.

Dvije su osobe poginule, a zgrade su oštećene diljem zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije