Jedna europska zemlja na meti ruskih špijuna 'spavača'? "Počela sam ih viđati svuda"

0
Radiosarajevo.ba
Jedna europska zemlja na meti ruskih špijuna 'spavača'? "Počela sam ih viđati svuda"
Foto: Twitter / Ilustracija / Ruska vojska

Gledajući unazad, neke stvari nisu imale smisla kad je riječ o Joseu Giammariju. Za početak, gostujući istraživač na Sveučilištu Tromso na norveškom Arktičkom krugu je bio Brazilac, ali njegovi kolege kažu kako im se čini da je izbjegavao pričati na portugalskom. 

Ono što je bilo krajnje neobičajno za akademske krugove, on je plaćao sam sebi dolazak na Arktički krug, te je čak planirao produžiti svoj boravak bez da je ikad pričao o svom istraživačkom radu. 

No, uvijek je bio voljan pomoći, čak se nudio da redizajnira internetsku stranicu Centra za mirovne studije gdje je radio. Sve se promijenilo 24. oktobra. Norveška policija je stigla s nalogom za pretres njegova ureda, a par dana kasnije objavili su da su ga uhapsili jer je ruski špijun Mihail Mikušin.

Počeo sramotni skup u Banjoj Luci: Okupljeni mašu trobojkama, na ulicama i oklopna vozila

Počeo sramotni skup u Banjoj Luci: Okupljeni mašu trobojkama, na ulicama i oklopna vozila

Ruski špijun htio se infiltrirati u Haaški sud! Stigao s drugog kraja svijeta

Ruski špijun htio se infiltrirati u Haaški sud! Stigao s drugog kraja svijeta

Direktorica Centra za mirovne studije Marcela Douglas kazala je kako su se svi na kampusu sledili kad su doznali da je njihov kolega nije onaj za kojeg se predstavljao. 

"Počela sam vidjeti špijune posvuda", kazala je, piše New York Times.

Douglas nije jedina. S obzirom na to da rat u Ukrajini sve duže traje, a pojačava se izolacija Moskve, brojne europske zemlje uvjerene su kako bi očajan Kremlj mogao iskoristiti otvorenosti njihovih društava kako bi ih špijunirao, sabotirao i infiltrirao, kako bi ili poslao poruku ili kako bi vidio do kuda mogu ići u slučaju šireg sukoba sa Zapadom. 

Mikušin je jedan od troje Rusa nedavno uhapšen u Europi pod sumnjom da su 'ilegalci' - špijuni koji su se integriraju u lokalno društvo s ciljem dugoročnog špijuniranja ili regrutacije.

U junu ove godine, intern s brazilskim pasošom na Međunarodnom sudu u Den Haagu uhapšen je i protiv njega je podignuta optužnica u kojoj stoji da je osumnjičen da je špijunirao za Rusiju. Krajem novembra, Švedska je uhapsila ruski parza špijunažu.

Ruska špijunka na zabavama odvlačila oficire NATO-a u krevet?!

Ruska špijunka na zabavama odvlačila oficire NATO-a u krevet?!

Iako je bilo više sumnjivih incidenata širom Europe, oni se ne mogu sa sigurnošću povezati s Kremljem. Međutim, s druge strane postalo je gotovo nemoguće odvojiti povećan oprez s rastućom paranojom.

Rusija je hapšenja svojih državljana nazvala "oblikom histerije". Rijetko ko može reći da Norveška nema razloga za brigu jer je ona postala najveći izvoznik nafte i plina nakon što su uvedene energetske sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Ispred norveške arktičke obale nalaze se podvodni kablovi koji su ključni za financijsko središte Londona i za prijenos satelitskih slika s dalekog sjevera, gdje Norveška graniči s Rusijom. Energetska uloga Norveške čini se još i važnijom nakon eksplozija koje su uništile plinovod Sjeverni tok. 

Kosovo: Uhapšena novinarka na granici - sumnjiče je da je ruska špijunka

Kosovo: Uhapšena novinarka na granici - sumnjiče je da je ruska špijunka

"Bio je to poziv na buđenje. Rat nije samo u Ukrajini. Može utjecati i na nas, čak i ako je to teško pripisati tome", rekao je profesor na Norveškom Fakultetu za obranu Tom Roseth, piše New York Times.  

Nekoliko ruskih špijuna je uhapšeno i protjerano, zbog čega se Rusija možda sve više oslanja na svoje agente spavače.

"U ovom trenutku u Europi, pod pritiskom situacije u kojoj se Moskva nalazi, ona želi da njezina (špijunska, o.au) mreža pruži rezultate", rekao je Roseth, a prenosi Večernji.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije