Volodimir Zelenski pozvao Rusiju da povuče trupe iz Ukrajine do Božića

6
AA
Volodimir Zelenski pozvao Rusiju da povuče trupe iz Ukrajine do Božića
Foto: EPA - EFE / Volodimir Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Rusiju da povuče svoje trupe sa ukrajinske teritorije tokom predstojećeg božićnog perioda.

Putem video konferencije prisustvovao je online sastanku, koji je održan uz učešće lidera zemalja G7.

Navodeći da se u njegovoj zemlji mjesecima vodi rat, Zelenski je istakao da su zahvalni zemljama G7 na vojnoj, socijalnoj i finansijskoj pomoći Ukrajini.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Telefonski poziv: O čemu su razgovarali Erdogan i Zelenski?

Telefonski poziv: O čemu su razgovarali Erdogan i Zelenski?

Izražavajući da je Ukrajini potrebna snažna solidarnost dok se rat nastavlja, Zelenski je rekao:

"Molim sve vas da nastavite pružati solidarnost i sljedeće godine. Rusija nastavlja agresiju i stoga se podrška Ukrajini mora nastaviti."

Ističući da Rusija ima više raketnih i artiljerijskih sistema u odnosu na Ukrajinu, Zelenski je naveo da treba povećati pomoć u naoružanju njegovoj zemlji.

"Ukrajini su potrebni moderni tenkovi. Ukrajini su potrebni stalni artiljerijski sistemi, oružje i podrška granatama", rekao je Zelenski.

Naveo je da ruska vojska pokušava da odvuče ne samo Ukrajinu već i evropske zemlje ka energetskoj katastrofi ciljajući kritične energetske infrastrukture u Ukrajini.

Pozivajući Rusiju da poduzme neophodne korake za proces konkretnog rješenja, ukrajinski predsjednik je podsjetio da će se Božić slaviti širom svijeta narednih dana.

Pozvao je Rusiju da povuče svoju vojsku iz Ukrajine tokom praznika.

"Božić je vrijeme kada normalni ljudi razmišljaju o miru, a ne o agresiji. Predlažem da Rusija barem pokuša da dokaže da može odustati od agresije. Bilo bi ispravno da počne povlačenje ruskih trupa sa međunarodno priznate ukrajinske teritorije ovog Božića. Ako Rusija povuče svoje trupe iz Ukrajine, bit će osiguran pouzdan prekid sukoba", poručio je Zelenski.

Dodao je da će sada čekati vijesti iz Moskve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije