Jedini proizvođač vakcina protiv majmunskih boginja otkrio ima li zaliha

1
Hina
Jedini proizvođač vakcina protiv majmunskih boginja otkrio ima li zaliha
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Dostupne su dovoljne zalihe vakcina Imvanex protiv majmunskih boginja za suzbijanje trenutne epidemije, rekao je proizvođač te vakcine za dpa.

Bavarian Nordic jedina je firma na svijetu čija vakcina protiv majmunskih boginja ima odobrenje regulatora. Virus majmunskih boginja obično uzrokuje blage simptome kao što su osip, groznica i pustule, ali simptomi mogu biti i teški.

Trenutno je moguće proizvesti 30 miliona doza godišnje, rekao je portparol Rolf Sass Soerensen. Spomenuta kompanija ima sjedište u Danskoj i tamo proizvodi vakcine iako je kompanija izvorno iz Muenchena.

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Međutim, vakcina je odobrena samo u SAD, pod nazivom Jynneos, te u Kanadi. Firma želi da joj se vakcina odobri u Europskoj uniji, rekao je Soerensen i u tom smjeru poduzima korake.

U Europi je vakcina odobrena samo za velike boginje kod ljudi, koje se smatraju iskorijenjenima, dodao je Soerensen. Kazao je i da firma prima mnogo upita o vakcini, ali nije naveo koje su zemlje kupile vakcine i koliko doza.

Njemačka je naručila "do 40.000 doza" vakcina protiv velikih boginja, izjavio je ministar zdravstva Karl Lauterbach.

Vakcina Bavarian Nordica protiv velikih boginja izvorno je razvijeno u saradnji s američkom vladom nakon napada na Svjetski trgovinski centar 2001., kada je Washington strahovao od biološkog napada koji bi uključivao male boginje.

Vlada je planirala vakcinisati cijelu populaciju, rekao je Soerensen, ističući da su starije vakcine povezane sa značajnim nuspojavama.

“Zato su došli nama i tražili da napravimo bolju i noviju generaciju vakcina protiv velikih boginja”, dodao je.

To je vrlo sigurna vakcina koja je testirana na vrlo čvrstim podacima, dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije