Jedan od vodećih svjetskih epidemiologa uputio alarmantno upozorenje: Stiže nam uragan

0
Radiosarajevo.ba
Jedan od vodećih svjetskih epidemiologa uputio alarmantno upozorenje: Stiže nam uragan
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Vodeći američki epidemiolog kazao je u nedjelju da će smrtonosniji britanski soj COVID-19 u Americi postati dominantni soj te da bi tu državi mogao pogoditi poput uragana, piše The Guardian.

Do ove zabrinjavajuće prognoze dolazi nakon što je ukupan broj slučajeva u Americi prešao 26 miliona, a broj preminulih približava se crnoj brojci od pola miliona.

Prema podacima istraživačkog centra Univerziteta Johns Hopkins, Amerika je zemlja koja prednjači po broju umrlih od koronavirusa.

Voditelj centra za istraživanje i politike infektivnih bolesti Univerziteta Minnesota i epidemiolog Michael Osterholm, koji je bio u savjetodavnom odboru novoizabranog predsjednika Joea Bidena nakon njegove pobjede, kazao je da bi se Amerika trebala pripremiti na širenje novog soja korone ovog proljeća.

Gostujući u NBC-ovoj emisiji Meet the Press, Osterholm je kazao da će se porast oboljelih zbog soja iz Velike Britanije vjerovatno dogoditi u idućih šest do 14 sedmica.

Osterholm je apelirao na administraciju te poručio da se što prije cijepi što veći broj ljudi, barem s prvom dozom, pogotovo one starije od 65 godina, jer bi se na taj način, kazao je, izbjeglo još veću krizu zbog novih sojeva.

"Taj uragan dolazi", kazao je Osterholm, prenosi The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije