Jedan od najistaknutijih propalestinskih političara u Britaniji: 'Na izbore izlazim samostalno'

1
Radiosarajevo.ba
Jedan od najistaknutijih propalestinskih političara u Britaniji: 'Na izbore izlazim samostalno'
FOTO: AA / Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn, bivši lider britanske Laburističke partije, rekao je u petak da će se kandidovati kao nezavisni kandidat na nacionalnim izborima 4. jula, što bi moglo dovesti do potencijalnog poremećaja za Laburiste u njegovoj izbornoj jedinici u sjevernom Londonu.

Laburisti, koji su daleko ispred vladajućih konzervativaca u anketama, suspendovali su Corbyna 2020. godine nakon izvještaja o tome kako su se rješavale žalbe na antisemitizam tokom njegovog liderstva. Corbyn je bio lider Laburista na posljednjim izborima 2019. godine. On drži mjesto u Islington North-u od 1983. godine.

Zvaničnici Laburističke partije nisu uključili 74-godišnjaka na listu kandidata za to mjesto, što ga je navelo da donese odluku da se kandiduje kao nezavisni kandidat, objavio je Reuters.

Vojin Mijatović otkrio ko je glasao protiv usvajanja deklaracije u NSRS

Vojin Mijatović otkrio ko je glasao protiv usvajanja deklaracije u NSRS

"Želim da naše političke partije budu demokratske, ali članovima Laburista u Islington North-u je uskraćeno pravo da izaberu kandidata," rekao je Corbyn u videu najavljujući svoj plan. "Zato moramo ustati. Moramo ustati i reći da ovo više nećemo trpjeti. Moramo ostvariti svoja prava. Zato se kandidujem kao nezavisni kandidat za ljude iz Islington North-a."

Na pitanje o Corbynu, lider Laburista Keir Starmer rekao je novinarima na kasnijem predizbornom skupu: "Mislim da su dani Jeremyja Corbyna da komentariše šta Laburistička partija radi završeni."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije