Jedan elektor iznevjerio Clintonovu, glasao za Sandersa

Radiosarajevo.ba
Jedan elektor iznevjerio Clintonovu, glasao za Sandersa
EPA / Bernie Sanders
Jedan elektor u državi Maine, na američkoj istočnoj obali, odlučio je danas da svoj glas ne dodijeli kandidatkinji Demokratske partije Hillary Clinton, već njenom suparniku iz iste stranke Bernieju Sandersu.

David Bright je na svojoj Facebook stranici objavio da je svoj elektorski glas dao Sandersu, jer ionako ne bi pomogao Clintonovoj da pobedi.

"Glasao sam za Sandersa da bi oni novi glasači koje je on inspirirao znali da smo ih čuli, da ih slušamo, poštujemo i razumijemo njihovo razočaranje", naveo je Bright.

Clintonova je na izborima 8. novembra na nacionalnom nivou osvojila više glasova od republikanca Donalda Trumpa, ali je Trump osvojio većinu glasova Elektorskog kolegijuma - 306 prema 232.

Zbog snažnog protivljenja Trumpu, hiljade sljedbenika Clintonove bombardovale su 306 republikanskih elektora mailovima i telefonskim pozivima zahtijevajući od njih da odbace Trumpovu pobedu, bilo glasajući za Clintonovu ili nekog drugog, prihvatljivijeg republikanca.

Većina elektora, međutim, obavezna je lokalnim zakonima da glasa za kandidata koji je osvojio većinu u njihovim državama, a u onima gdje nisu, kažu da osjećaju moralnu obavezu da u Elektorskom kolegijumu glasaju onako kako je njihova država glasala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije