Jasno je zašto su Poljaci prestali Ukrajini slati oružje: 'Pa znate li što se tamo događa 15. 10.?‘

0
Radiosarajevo.ba
Jasno je zašto su Poljaci prestali Ukrajini slati oružje: 'Pa znate li što se tamo događa 15. 10.?‘
Foto: EPA-EFE / Volodimir Zelenski i Mateusz Morawiecki

Kad je Poljska ranije ove sedmice naoko odlučila da će Ukrajini prestati slati oružje, mnogi su se zapitali - je li počela opadati podrška koju Europa daje Kijevu?

Varšava je taj potez povukla nakon što ju je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kritizirao jer je zabranila uvoz ukrajinskog žita. Bila je to najnovija u nizu ne baš prijateljskih poruka koje je Poljska uputila Ukrajini.

Poljaci će 15. oktobra izaći na birališta kako bi izabrali novi saziv parlamenta. Prema svemu sudeći, vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) na tim će izborima doživjeti poraz. Bilo ko, ko prati europsku politiku reći će vam da je poljoprivreda jako važna.

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Poljoprivrednici su iznimno motivirani politički akteri, a općoj je populaciji sigurnost hrane jedan od najvećih prioriteta, neovisno o tome je li ona zaista ugrožena. Ako želi ostati na vlasti, PiS će morati inkasirati glasove birača iz ruralnih krajeva.

Stoga ima smisla da je poljska vlada povukla takav glasan, nacionalistički potez. Međutim, ta je relativno minorna svađa izmakla kontroli kada je predsjednik Ukrajine Zelenski u utorak, 19. septembra, Općoj skupštini Ujedinjenih naroda rekao da ga brine kako europski prijatelji njegove zemlje od žita rade triler.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki idućeg dana je na društvenim mrežama ustvrdio da će Poljska prestati naoružavati Ukrajinu i početi naoružavati sebe.

Poljska uputila oštar protest: ‘Više ne šaljemo oružje Ukrajini, sad naoružavamo sebe‘

Poljska uputila oštar protest: ‘Više ne šaljemo oružje Ukrajini, sad naoružavamo sebe‘

Varšava je u međuvremenu ublažila svoj stav te obećala da će Kijevu poslati oružje koje mu je obećala poslati. Predsjednik Poljske Andrzej Duda rekao da je riječi koje je izrekao premijer Morawiecki "interpretirane na najgori mogući način".

CNN navodi niti jedan europski dužnosnik ne vjeruje da će Europa, a pogotovo Poljska, prestati podržavati Ukrajinu. Jedan europski obrambeni dužnosnik, jedan europski dužnosnik i jedan dužnosnik iz zemlje članice Sjevernoatlantskog saveza (NATO) rekli su da smatraju da su poljski lideri Ukrajini uputili oštre riječi kako bi se dodvorili poljoprivrednicima i glasačima iz ruralnih područja. Unatoč tome što svi misle da spomenuta svađa zapravo politički teatar za poljsku publiku, mnogi su jako ljuti na Varšavu, prenosi Jutarnji list.

"Ukrajina je Poljskoj već ponudila rješenje za pitanje žita. Zato je toliko ljuta na Poljsku. Na nju su ljute i druge 24 članice Europske unije jer im je Poljska unazad 18 mjeseci stalno govorila da ne rade dovoljno za Ukrajinu", rekao je europski diplomat. Slične su stvari CNN-u rekli izvori iz NATO-a, europskih institucija i glavnih gradova iz cijele Europe.

"Svi se potezi Poljske moraju gledati u kontekstu nadolazećih izbora. I ta nacionalistička agenda aktualne vlade te agresivni stavovi po pitanju žita, migracija i bilo čega što oni drže prijetnjom za nacionalne interese Poljske. Tamošnja vlast napada i Bruxelles i Uniju kada joj to odgovara. Sve to radi kako bi mobilizirala svoje glasače. Ako nemate konkretne politike, onda izmišljate neprijatelje kako bi to prikrili", rekao je dužnosnik Europske komisije.

Kako će ova svađa dugoročno utjecati na Ukrajinu? Većina članica Europske unije i NATO-a žele da se Kijev pridruži objema organizacijama. Među potpora koju su mu pružile nije bezuvjetna.

Većina članica Unije zna da će ulazak Ukrajine u blok promijeniti način na koji on funkcionira. Primjerice, kad bi Ukrajina sada ušla u EU, dosta bi potpora za poljoprivredu otišle Ukrajincima, a i značajno bi promijenila odnos snaga u Europskom parlamentu i drugim institucijama.

Što se tiče NATO-a, ima članica saveza kojima se ne sviđa to da bi zemlja na čijem se tlu ratuje mogla dobiti pristup Članku 5. Sjevernoatlantskog ugovora koji kaže da je napad na jednu članicu napad na sve. Uz to, članice NATO-a baš i ne vole trošiti novac na obranu svog teritorija, a kamoli na odbranu tuđeg.

Konačno, istup Poljske drugim je zemljama koje smatraju da su prisiljene podržati Ukrajinu dao priliku da se pobune protiv logike da se podržava zemlja koja nije članica Saveza.

Europski su dužnosnici na Poljsku ljuti i zato što je ruskom predsjednik Vladimiru Putinu omogućila da ostvari jednu propagandističku pobjedu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da očito postoje tenzije na relaciji Varšava-Kijev te da će one samo rasti. Moskvina je računica tu jasna - sve što je loše za Zapad, dobro je za Rusiju. Svađe među zemljama Zapada olakšavaju joj da kaže da je Zapad razjedinjen, a razjedinjeni je Zapad super stvar za Kremlj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije