Jasna poruka iz WHO: Kraj epidemije u Aziji nije ni blizu kraja

Fena
Jasna poruka iz WHO: Kraj epidemije u Aziji nije ni blizu kraja
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Epidemija koronavirusa je "daleko od okončanja" u azijsko-pacifičkom regionu, a trenutnim mjerama za suzbijanje širenja virusa samo se kupuju vrijeme da se zemlje pripreme za prijenos zaraze unutar svojih zajednica, rekao je u utorak zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Čak i uz sve mjere, rizik od prenošenja u regiji neće nestati sve dok je pandemija prisutna, rekao je Takeshi Kasai, regionalni direktor za zapadni Pacifik pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prenosi Reuters.

Novi koronavirus prvi put se pojavio u centralnoj Kini krajem 2019. Broj zaraženih je sada premašio 770.000 slučajeva širom svijeta, a SAD, Italija i Španija premašile su Kinu po potvrđenom broju slučajeva zaraze.

"Dopusitie mi da budem jasan. Epidemija je daleko od okončanja u regiji Azije i Pacifika. Ovo će biti dugoročna bitka i ne smijemo se opuštati. Sve zemlje se moraju pripremiti za veliki broj zaraženih", rekao je Kasai na virtuelnom brifingu za medije.

Zemlje s ograničenim resursima su prioritet, poput zemalja u pacifičkoj regiji, dodao je, jer one moraju slati svoje uzorke u druge zemlje radi dijagnoze, a ograničenja transporta otežavaju to.

Kasai je upozorio da se zemlje koje su počele bilježiti smanjenje broja zaraženih ne bi trebale opuštati ili će se virus vratiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije