Japanski naučnici na tragu revolucionarnog otkrića protiv koronavirusa

1
Radiosarajevo.ba
Japanski naučnici na tragu revolucionarnog otkrića protiv koronavirusa
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Pred svijetom je treća godina borbe protiv koronavirusa, no dobra vijest stiže iz Tokija u Japanu.

Naime, ondje naučnici užurbano rade na revolucionarnoj vakcini koja će garantirati doživotnu učinkovitost, objavio je portal The Japan Times. Podsjetimo, postojeće vakcine zbog pada razine antitijela zahtijevaju ubrizgavanje pojačivača - tzv. booster doza, a nova vakcina trebala bi čovječanstvu donijeti veliki preokret. Osim zdravstvene koristi, mogle bi dovesti i do značajnih financijskih ušteda - i to na globalnoj razini.

Michinori Kohara, professor emeritus s instituta Tokyo Metropolitan Institute of Medical Science, početkom 2020. počeo je razmišljati o vakcinama koje bi, poput onih za velike boginje, pomogle iskorijeniti opasan koronavirus.

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Kohara je puna tri desetljeća obrađivao temu virusa vakcinije (vaccinia virus), koji je korišten upravo u vakcinama protiv velikih boginja, a koje je 1796. godine razvio britanski liječnik Edward Jenner. Njegova vakcina uspješno je iskorijenila zaraznu bolest, a posljednji poznati slučaj bio je pacijent iz Somalije 1977. godine.

Kohara je u aprilu 2020. u saradnji s Nacionalnim institutom za zarazne bolesti počeo razvijati rekombinantni virus vakcinije, koji sadrži šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, uzročnika COVID-19. Njegov tim odabrao je nepatogeni soj vakcinije pod nazivom DIs, koji djeluje kao izuzetno učinkovit i siguran virusni vektor.

Moćna neutralizirajuća antitijela

Koharina revolucionarna vakcina može proizvesti moćna neutralizirajuća antitijela tjedan dana od imunizacije i ponuditi dugoročnu zaštitu. A ako se dvije injekcije vakcine prime u razmaku od sedmice, neutralizirajuća antitijela povećavaju se za čak deset puta. Vakcine će vjerojatno biti učinkovite i protiv omikrona. Još jedna prednost je njihova sposobnost dugotrajnog skladištenja na sobnoj temperaturi.

Eksperimenti na miševima s rekombinantnim virusom vakcinije u koji je kodiran visoko patogeni HA gen ptičje gripe pokazali su visoke razine antitijela koje su ostajale stabilne više od 20 mjeseci, što je gotovo prosječan životni vijek miša - svi vakcinisani miševi i 20 mjeseci nakon vakcinacije bili su živi, dok su oni nevakcinisani uginuli.

"Ova vakcina može izazvati antitijela i stvoriti doživotni imunitet. Jedna injekcija zadržava svoju učinkovitost više od 20 mjeseci, a ne postoji druga koja može postići takve učinke", rekao je Michinori Kohara.

Klinička ispitivanja 2023.

I istraživanja provedena na majmunima makakima također su pokazala da vakcina štiti primate od razvoja upale pluća, a količina virusa otkrivena u njihovim plućima bila je ispod granice - i to sedam dana nakon infekcije koronavirusom.

Japanski proizvođač lijekova Nobelpharma Co. planira provesti prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja Koharine vakcine do početka 2023. U studiji će sudjelovati od 150 do 200 dobrovoljaca, uključujući i one koji su preboljeli infekciju te one potpuno vakcinisane. Ako se potvrde učinkovitost i sigurnost, završna faza kliničkog ispitivanja trebala bi započeti odmah nakon toga, a komercijalizacija vakcine zacrtana je najranije za 2024. godinu.

Kohara tvrdi i kako njegova vakcina izaziva puno manje nuspojava. Tome u prilog ide i činjenica što su virusi u vakcini protiv velikih boginja korišteni više od dva stoljeća i bili su sigurni. Podsjetimo, prije iskorjenjivanja velikih boginja 1980. godine, vakcine su se koristile sve do 1976., a primili su ga gotovo svi ljudi rođeni prije 1976.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije