Jaan Roose ispisao historiju: Prvi čovjek koji je prehodao Mesinski moreuz na najdužem konopu ikad

0
Radiosarajevo.ba
Jaan Roose ispisao historiju: Prvi čovjek koji je prehodao Mesinski moreuz na najdužem konopu ikad
Foto: Printscreen / Jaan Roose

Na prelasku preko Mesinskog moreuza, estonski sportista na konopu Jaan Roose postavio je historijski događaj hodajući prvi put preko Mesinskog moreuza.

Roose je koristio najduži konop ikad postavljen - dužine 3,646 metara, što je više od 3.5 kilometara, i upravo je to bio njegov pokušaj da obori Guinnessov svjetski rekord za najdužu slackline. Iako je tehnički prešao dalje od postojećeg rekorda od 2,710 metara, nezgodan pad u posljednjih 80 metara spriječio ga je da službeno obori rekord.

Roose je započeo svoj podvig s tornja Santa Trada, visokog 265 metara, na talijanskoj obali, prelazeći na Siciliju do tornja Torre Faro, visokog 130 metara. Putovanje dugotrajno gotovo tri sata, zahtijevalo je izvanrednu ravnotežu, koncentraciju, snagu i izdržljivost, suočavajući se s vjetrom od čak 38 km/h i temperaturama do 28 stepeni Celzijusa.

Užas u Srbiji: Dijete palo sa školskog prozora

Užas u Srbiji: Dijete palo sa školskog prozora

Iako je pad pred sam kraj putovanja bio razočaranje za Roosea, on je izjavio: "Osjećam se fantastično! Presretan sam, malo umoran i iscrpljen. Ali ljudi, napravio sam historiju! Prehodao sam 3.6 kilometara preko Mesinskog moreuza!"

Jaan Roose već je trostruki svjetski prvak u slackline-u i poznat po svojim spektakularnim podvizima kao što je dvostruki backflip na konopu. Pripreme za ovaj događaj trajale su više od šest mjeseci, a tim od osam ljudi pomogao mu je da postavi konop s posebnom pažnjom i oprezom.

Mesinski moreuz, koji dijeli talijansku regiju Kalabriju od Sicilije, poznat je po svojoj prirodnoj ljepoti i kulturnoj važnosti, ali i izazovnim vremenskim uslovima i jakim morskim strujama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije