Izraelski vojnici upali u džamiju Al-Aqsa

Fena, Anadolija
Izraelski vojnici upali u džamiju Al-Aqsa
Foto: WAFA / Vojnici pred Al-Aqsom

Izraelske snage upale su danas u džamiju Al-Qibali u kompleksu Al-Aqsa u Jerusalemu, saopćio je palestinski zvaničnik.

„Najmanje deset izraelskih policajaca upalo je u džamiju Al-Qibali nakon što su napali trojicu stražara“, navodi Firas al-Dibs, portparol vakufa u Jerusalemu pod jordanskom upravom (zaduženog za brigu nad muslimanskim i hrišćanskim svetim mjestima u Jerusalemu), u saopćenju za javnost.

Kako navodi al-Dibs, izraelska policija također je uhapsila dvojicu Palestinaca unutar kompleksa kod kapije Al-Rahma, koja vodi do istoimene džamije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izraelske vlasti u 2003. godini zatvorile su džamiju Bab al-Rahma. Izraelski sud u 2017. godini obnovio je naređenje o zatvaranju. 

Napetosti su u porastu u Jerusalemu od februara kada je izraelska policija nakratko zatvorila kapiju Al-Rahma, (smještenu kod istočnog zida Starog grada u Jerusalemu) - u potezu koji je izazvao burnu palestinsku reakciju.

U dva mjeseca otada, izraelske vlasti zabranile su brojnim Palestincima - uključujući i vjerske zvaničnike - da ulaze u kompleks Al-Aqsa, koji muslimani širom svijeta smatraju trećim najsvetijim mjestom islama nakon  Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji.

Podsjećamo, muslimani širom svijeta večeras obilježavaju Lejletul-Miradž, noć kada je Poslanik Muhamed iz Mekke prešao upravo u džamiju Al-Aqsa.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem, u kome se nalazi Al-Aqsa, tokom arapsko-izraelskog rata u 1967. Kasnije je anektirao tu teritoriju u 1980. godini, u potezu koji nije priznala međunarodna zajednica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije