Izraelski novinar Gideon Levy: "Više nije moguće sakriti zlo, ubijeno je oko 10.000 djece u Gazi"

2
Radiosarajevo.ba
Izraelski novinar Gideon Levy: "Više nije moguće sakriti zlo, ubijeno je oko 10.000 djece u Gazi"

U svom članku u izraelskom listu Haaretz, izraelski novinar Gideon Levy rekao je da ne postoji način da se "objasni" ponašanje Izraela u Pojasu Gaze i opravda uništavanje, ubijanje, glad i opsada ovako brutalnih razmjera, čak ni pomoću efikasnog propagandnog sistema kao što je izraelska javna diplomatija (Hasbara).

Rekao je da više nije moguće sakriti zlo bilo kakvom propagandom. Iako su događaji od 7. oktobra urezani u sjećanje, oni ne mogu opravdati trenutno dešavanje u Gazi.

"Ko može objasniti ili opravdati ubijanje 162 bebe koje još nisu ni rođene u jednom danu, a da ne govorimo o ubijanju oko 10.000 djece u dva mjeseca?”, upitao je.

Evo koliko bi optimalno trebali vježbati, stajati, sjediti i spavati

Evo koliko bi optimalno trebali vježbati, stajati, sjediti i spavati

Levy je rekao da Izrael radi na organizovanju posjeta američkih Jevreja spaljenim kućama na jugu kako bi vidjeli i razgovarali o tome "šta su nam ovi antisemiti uradili".

Prema riječima novinara, ubuduće nijedan zvanični gost neće moći sletjeti u Izrael, a da ne prođe kroz koloniju Beeri, a ako se usudi da samo skrene pogled na Pojas Gaze, bit će označen kao antisemit.

On je objasnio da postoji mnogo sumnji u korisnost ove propagande, jer se ovakve propagande "smatraju neetičkim sredstvom, ali ko god nije u šoku zbog onoga što nam se dogodilo i ignoriše ono što radimo od tada, nema ni trunku savjesti".

Jedna država traži pokretanje postupka protiv Izraela: "Njihova djela su genocidnog karaktera"

Jedna država traži pokretanje postupka protiv Izraela: "Njihova djela su genocidnog karaktera"

Rekao je da je potrebno prenijeti i pokazati svijetu šta im je Hamasov pokret učinio, ali da je mnogo veća patnja u Pojasu Gaze, za što nema objašnjenja, niti mu treba objašnjenje.

Novinar je, također, rekao da izraelska uprava za diplomatiju samo obmanjuje jer ne prenosi cijelu istinu. Važno je, ističe novinar, skrenuti pažnju na prevarante koji se prave da su heroji, poput one Izraelke koja je stalno govorila da je "jevrejska nacija autohtoni narod Izraela", a nakon što je sletjela na aerodrom Ben Gurion, otišla u sklonište, snimala se i objavljivala na društvenim mrežama kako bi lijući suze potresla srca svakog "saveznika Izraela", prenosi Al Jazeera.

Ubijeno 10.000 djece
FOTO: AA: Ubijeno 10.000 djece

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije