Izraelska vojska uništava kuće i zatvara stanovnike

0
Radiosarajevo.ba
Izraelska vojska uništava kuće i zatvara stanovnike
FOTO: AA / Palestina / Ilustracija

Izraelski vojnici upali su u palestinsku kuću u Jabal Mukaberu u okupiranom Istočnom Jerusalemu, potom su buldožerima srušili kuću i priveli nekoliko stanara.

Izraelske vlasti, usred međunarodnog nadzora, srušile su kuću palestinske porodice Shukairat u jerusalemskom naselju Jebel Mukaber. Kuću, navodno izgrađenu bez građevinske dozvole, sravnili su izraelski vojni bageri, a to je izazvalo kritike širom svijeta.

Izraelske snage često opravdavaju rušenje palestinskih domova iz sigurnosnih razloga ili zbog nedostatka odgovarajućih građevinskih dozvola. Međutim, Palestinci i organizacije za ljudska prava tvrde da ova rušenja prikrivaju širu politiku usmjerenu na raseljavanje Palestinaca i širenje izraelskih naselja, praksu koja se smatra nezakonitom prema međunarodnom pravu.

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Implikacije i reakcije

Uništenje kuće izazvalo je val osude, a Vijeće za američke islamske odnose (CAIR) javno je kritikovalo taj čin. CAIR je pozvao Bidenovu administraciju da zahtijeva prekid nasilja izraelske vlade i ilegalnih izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali.

Organizacija je također pozvala na istragu Ujedinjenih naroda o optužbama za izraelske ratne zločine, uključujući prijavljeno maltretiranje palestinskih radnika i pogubljenje po prijekom postupku nenaoružanih palestinskih muškaraca od strane izraelskih snaga u Gazi.

UN: Prisilno raseljavanje stanovnika Gaze je čin genocida

UN: Prisilno raseljavanje stanovnika Gaze je čin genocida

Posljedice za porodicu Shukairat

Porodica Shukairat, sada bez kuće, suočava se sa neposrednim posljedicama ovog rušenja. Borba za pronalaženje skloništa i rješavanje poremećaja u njihovom svakodnevnom životu naglašava ljudski danak ovih rušenja.

Situacija u Jerusalemu, a posebno u područjima poput Jebel Mukaber, i dalje je sporno pitanje koje obiluje složenom pravnom, političkom i društvenom dinamikom, piše BNN Breaking.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije