Izraelska vojska pucala na Palestince: Jedna osoba ubijena

2
AA
Izraelska vojska pucala na Palestince: Jedna osoba ubijena
Foto: Anadolija / Izraelska vojska pucala na Palestince, 24. novembar

Izraelska vojska je u petak otvorila vatru na novinare i palestinske civile koji su pokušavali krenuti s juga Gaze prema svojim domovima na sjeveru.

Izraelska vojska ubila je Palestinca dok su se raseljeni ljudi pokušavali vratiti svojim domovima u sjevernom Pojasu Gaze u vrijeme humanitarne pauze.

Izraelska vojska je u petak upozorila Palestince da se ne vraćaju u sjeverne dijelove Pojasa Gaze tokom humanitarne pauze koja je stupila na snagu rano jutros.

Ambasador Ekvadora u UN-u: U Srebrenici se desio genocid

Ambasador Ekvadora u UN-u: U Srebrenici se desio genocid

Kako je kazao reporter agencije Anadolije s terena, izraelska vojska bacila je letke u južne dijelove Gaze, uključujući grad Rafah, savjetujući ljudima se ne kreću na sjever.

"Poruka za stanovnike Pojasa Gaze: rat još nije završen, humanitarna pauza je privremena, a sjeverni dio Gaze je ratna zona", navodi se u letku.

Počelo primirje u Pojasu Gaze: Ovo su detalji

Počelo primirje u Pojasu Gaze: Ovo su detalji

Također je pojašnjeno da je kretanje dozvoljeno samo sa sjevera na jug putem "Salahuddin" na istočnoj strani enklave.

"Povratak na sjever je zabranjen i opasan, vaša sudbina i sudbina vaših porodica su u vašim rukama", zaključuje se u izraelskom letku.

Četverodnevna humanitarna pauza između izraelske vojske i Hamasa stupila je na snagu jutros u svim područjima Pojasa Gaze, privremeno zaustavivši napade radi razmjene zarobljenika i slanja pomoći.

Od početka izraelskih napada na Gazu 7. oktobra ubijeno je 14.854 Palestinaca, od čega više od 6.150 djece i preko četiri hiljade žena.

U Izraelu je poginulo 1.200 ljudi, uključujući više od 310 vojnika, a 5.132 osobe su povrijeđene.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minutu sva aktuelna dešavanja iz Pojasa Gaze, Palestine i Izraela možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije