Izraelska policija zatvorila ulaze u džamiju al-Aksa i rastjerala Palestince

AA
Izraelska policija zatvorila ulaze u džamiju al-Aksa i rastjerala Palestince
AA / Arhiv
Izraelska policija jučer je zatvorila sve ulaze kompleksa džamije al-Aksa, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, zatvoreni su svi ulazi al-Akse nakon što je palestinski mladić jučer kod ulaza u kompleks bogomolje navodno pokušao izvesti napad nožem na izraelske policajce.

Na stotine Palestinaca je zbog toga večernju molitvu akšam-namaz odlučilo obaviti kod ulaza El-Esbat.

Direktor kompleksa džamije al-Aksa Omer Kisvani poslije molitve za AA je kazao da Izrael na ovaj način otvoreno vrijeđa i provocira muslimane, dodajući kako je skoro postala redovna praksa da izraelski policajci zatvaraju ulaze poznate bogomolje.

"Ovo je vrlo opasan potez. Zatvaranje al-Akse za muslimanske vjernike je jasan pokazatelj svih prljavih ciljeva Izraela", rekao je Kisvani.

Naglasio je također da Izraelci iz raznih razlog zatvaraju ulaze bogomolje za muslimanske vjernike.

"Međutim, ova okupatorska sila već jednom mora znati da je džamija al-Aksa veća od svega", poručio je Kisvani, dodajući da će Izrael biti odgovoran za svaki mogući incident.

"Neke arapske i islamske zemlje konačno moraju prestati da opravdavaju Izrael. Evo vidite šta se događa sa džamijom al-Aksa. Arapske i islamske zemlje, koje otvoreno zanemaruju al-Aksu i Palestinu, također su odgovorne zbog ovoga što se ovdje događa", rekao je Kisvani.

Napomenuo je da će se Palestinci ipak nastaviti boriti za al-Aksu, poručivši kako će kod ulaza bogomolje klanjati i noćnu molitvu jaciju-namaz ukoliko izraelska policija uskoro ne otvori ulaze al-Akse.

Izraelska policija je samo tokom posljednjeg mjeseca dva puta zatvorila ulaze kompleksa al-Akse.

Podsjetimo, izraelski policajci su ranili palestinskog mladića kod ulaza u džamiju al-Aksa u Jerusalemu, tvrdeći da je pokušao izvesti napad nožem.

Izraelska policija je saopćila da su policajci otvorili vatru na mladića nakon što ih je navodno pokušao napasti nožem. U saopćenju se navodi da je mladić pritom ranjen, ne dajući više informacija o incidentu.

Izraelska policija je večeras rastjerala Palestince koji su se okupili kod El-Esbata, jednog od ulaza u džamiju Al-Aksa, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, izraelska policija je spriječila Palestince koji su pokušali da noćnu molitvu jaciju-namaz obave kod ulaza El-Esbata. Policija je prilikom rastjerivanja okupljenih koristila i šok-bombe.

Dozvolili su samo da nekoliko osoba kod ulaza El-Esbata obavi molitvu, uključujući muftiju jeruzalemskog šejha Muhammeda Huseina i direktora kompleksa džamije al-Aksa Omera Kisvanija.

S druge strane, izraelski vojnici su pucali na okupljene Palestince tokom mirnih protesta u Pojasu Gaze i tom prilikom usmrtili dvije osobe, a ranili njih 40.

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravstva Palestine, istakao je da su izraelski vojnici otvorili vatru u istočnom dijelu izbjegličkog kampa el-Barajneh u Pojasu Gaze i usmrtili 30-godišnjeg Kerim Ebua Fetayira, dok su na istoku Refaha ubili Palestinca Ekrema Muammera.

Dodao je da je prilikom intervencije izraelskih vojnika na istočnoj granici Gaze bojevom municijom ranjeno 40 Palestinaca, dok je 201 Palestinac bio pod utjecajem plina.

Palestinci od 30. marta, Dana zemlje, na granici Izraela i Pojasa Gaze organizuju "Veliki marš za povratak". Od tada do danas poginulo je više od 160 osoba, a ranjeno više od 18.000.

Izraelski vojnici, s druge strane, koriste bojevu municiju protiv civilnog stanovništva koje "zahtijeva povratak na teritoriju s koje je protjerano i ukidanje opsade Gaze uvedene 2006. godine".

Još uvijek traje napetost u blizini kompleksa bogomolje Al-Aksa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije