Muslimani neće ući u Al-Aksu sve dok ne budu ukinuta sva ograničenja

Anadolija
Muslimani neće ući u Al-Aksu sve dok ne budu ukinuta sva ograničenja
Dok ne budu ukinuta sva ograničenja izraelske policije u kompleksu Al-Aksa, muslimani neće ući u samu džamiju, rečeno je iz Ureda za vakufe u Jerusalemu.

Zvaničnik Ureda, koji nije želio da njegov identitet bude otkriven, izjavio je kako im je tehnička komisija Ureda koja se sastoji od inžinjera sinoć dostavila izvještaj o Al-Aksi.

”U izvještaju se navodi kako su pojedini ulazi Al-Akse zatvoreni, a postoje i određena ograničenja kojih nije bilo prije 14. jula“, rekao je neimenovani zvaničnik.

Istakao je da su pomenuta ograničenja i dalje na snazi, iako ih Izrael, da to želi, može ukinuti u kratko vrijeme.

”Muslimani neće ući u Al-Aksu dok nova ograničenja ne budu u potpunosti okončana. Odluka jerusalemske uleme je u pravcu potpunog uklanjanja promjena koje su uvedene nakon 14. jula, a odnose se na džamiju“, dodao je neimenovani zvaničnik.

Izjavio je kako će pravni savjetnik Ureda kontaktirati izraelsku policiju kako bi ova ograničenja bila ukinuta. Ulema Jerusalema će shodno odgovoru policije odlučiti o sljedećem koraku.

Kriza u Jerusalemu počela je 14. jula kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al-Akse, a sve je rezultiralo opštim metežom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima i dva izraelska policajca koji su preminuli na putu do bolnice. Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al-Aksa.

Dva ulaza džamije otvorena su 16. jula, ali su na ulaze postavljeni detektori metala. Lokalni Palestinci protestovali su zbog toga i odbijali ući u kompleks, već namaze obavljali ispred njega.

Nakon kritika i pritiska međunarodne zajednice, izraelske vlasti su kasno u ponedjeljak odlučile ukloniti detektore metala na ulazima u džamiju Al-Aksa.

U saopštenju izraelskog sigurnosnog vijeća je navedeno kako će detektori metala biti zamijenjeni naprednom tehnologijom, odnosno drugim mjerama predostrožnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije