Izrael zabranio članu Evropskog parlamenta posjetu Palestini

3
Anadolija
Izrael zabranio članu Evropskog parlamenta posjetu Palestini
Foto: EPA / Izrael

Izrael je zabranio ulazak u zemlju Manuelu Pinedi, španskom komunističkom političaru iz koalicije Ujedinjene ljevice, koji je član Evropskog parlamenta (EP) i ujedno šef delegacije za odnose između Evropske unije i Palestine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pineda je u objavi na Twitteru objavio da je otkazao misiju koju je trebao voditi u ponedjeljak kako bi procijenio trenutnu situaciju Palestinaca.

Također, podijelio je dokument o odbijanju koji je izdalo Ministarstvo vanjskih poslova Izraela.

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Dodik prijetio Vukanoviću: "Kad ne budem predsjednik naći ću te da se obračunam s tobom"

Prema "informacijama dobijenim od nadležnih organa u Izraelu", ministarstvo je odlučilo da "ne odobri dolazak" Pinede u zemlju, kaže se u saopštenju, bez navođenja razloga.

Pineda je optužio Izrael da "blokira rad Evropskog parlamenta".

"Bilo je planirano da se misija sastane s palestinskim vlastima i civilnim društvom, da se sagledaju posljedice okupacije na svakodnevni život palestinskog stanovništva na teritoriji, kao i da se sagledaju efekti politike saradnje Evropske unije", rekao je Pineda.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola također je izrazila nezadovoljstvo zbog odluke izraelskih vlasti.

“Pokrenuću to pitanje direktno nadležnim organima. Poštovanje članova Evropskog parlamenta i Evropskog parlamenta je od suštinskog značaja za dobre odnose”, navela je Metsola na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije