Izrael spriječio brojne Palestince da prisustvuju džumi u Al-Aksi

4
Anadolija
Izrael spriječio brojne Palestince da prisustvuju džumi u Al-Aksi
Foto: AA / Izraelske snage zabranile dolazak u Al-Aksu

Izraelske snage spriječile su prolazak Palestinaca sa Zapadne obale u Al-Quds (Jerusalem), koji su u džamiji Al-Aksi namjeravali klanjati prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu, zajedničku redovnu molitvu muslimana petkom.

Očevici su naveli da su izraelske snage poslale pojačanje na kontrolne punktove i da nisu dozvolile prolazak nekim Palestincima.

Palestinac Abdulaziz al-Asad (60) rekao je da je više puta pokušavao da prođe kroz kontrolni punkt Kalandiya do Al-Qudsa.

Javljaju se tokom noći: Ovih pet simptoma ukazuju na visok krvni pritisak

Javljaju se tokom noći: Ovih pet simptoma ukazuju na visok krvni pritisak

Kako je kazao, nakon provjere identiteta, vojnici mu nisu dozvolili da pređe punkt iz "sigurnosnih mjera".

"Ono što se ovdje dešava je ograničavanje kretanja i zabrana bogosluženja. Ovo je činjenica da smo pod okupacijom", izjavio je Asad.

Odlukom donesenom 20. marta, Izrael je uveo starosnu granicu za Palestince da prisustvuju molitvi petkom u Al-Aksi tokom ramazana.

Navedeno je da palestinske žene koje žive na okupiranoj Zapadnoj obali, djeca mlađa od 12 godina i palestinski muškarci stariji od 56 godina mogu bez dozvole doći u Istočni Al-Quds na molitvu petkom u Al-Aksi.

Palestinski muškarci između 45 i 55 godina morali su dobiti posebnu dozvolu da dođu u džamiju Mesdžid ul-Aksa.

Najavljeno je da žene starije od 50 i muškarci stariji od 55 godina, uključujući Palestince koji žive u Pojasu Gaze, mogu posjetiti Al-Quds od nedjelje do četvrtka.

Palestincima koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali potrebna je posebna dozvola da posjećuju sveta mjesta kao što je džamija Al-Aksa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu. Za izlazak sa okupirane Zapadne obale, Palestinci moraju koristiti jedan od 23 kontrolna punkta duž "zaštitnog" zida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije