Izrael: Preminuo posljednji preživjeli iz logora Sobibor

Radiosarajevo.ba
Izrael: Preminuo posljednji preživjeli iz logora Sobibor
FOTO: Facebook / Semion Rosnefeld

Semion Rosnefeld, posljednji preživjeli pritvorenik Sobibora i proboja iz tog nacističkog koncentracionog logora u Poljskoj, preminuo je u ponedjeljak u 96. godini u Izraelu, objavio je predsjednik Jevrejske agencije Isaac Herzog.

"Žalimo smrt Semiona Rosenfelda, sudionika pobune u Sobiboru koji je postao heroj u hororu holokausta", saopćio je Herzog, prenosi HINA.

Rosenfeld je živio u staračkom domu Jevrejske agencije.

Rođen je u Ukrajini i bio je vojnik Crvene armije. Bio je među pedesetak ljudi koji su preživjeli bijeg iz Sobibora, krajem 1943. godine, usred Drugog svjetskog rata.

Iz logora je prvotno uspjelo pobjeći oko 300 ljudi, ali većina ih je poginula pri bijegu kroz minsko polje ili je ubijeno nakon toga.

Između maja 1942. i ljeta 1943. u Sobiboru je nestalo oko 250.000 Jevreja, većinom deportiranih s istoka Poljske, Holandije, Češke i Slovačke.

Rosenfeld je u logor stigao kao ratni zarobljenik. U doba proboja imao je 21 godinu, a nakon bijega se ponovno pridružio Crvenoj armiji u diviziji koja je učestvovala u osvajanju Berlina.

U Izrael se preselio 1990. iz Ukrajine, pišu izraelske novine Jerusalem Post.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije