Izrael prekinuo blokadu: Palestinci dobili poštu nakon osam godina

Radiosarajevo.ba
Izrael prekinuo blokadu: Palestinci dobili poštu nakon osam godina
Twitter / Radnici razvrstavaju deset tona pošiljki

Paketi, pisma - čak i invalidska kolica, koja su nekad davno poslana Palestincima stigla su konačno na okupiranu Zapadnu obalu, nakon što je Izrael konačno dopustio da prođe pošta za Palestinu.

Pošta, koja je već osam godina bila zadržana u Jordanu zbog izraelske blokade, puštena je u skladu s tzv. jednokratnim sporazumom.

Palestinski poštanski radnici u gradu Jericho sada su suočeni sa sortiranjem više od 10 tona pošiljki, a jedan zvaničnik je za AFP izjavio kako će im trebati najmanje dvije sedmice da sve sortiraju.

Ramadan Ghazawi, radnik u pošti u Jerichou, kaže da su pošiljke bile blokirane zbog sigurnosnih razloga. 

Podsjetimo da Izrael kontrolira Zapadnu obalu duž granice s Jordanom.

U saopćenju koje je izdao prije dva dana, palestinski ministar za komunikacije Allam Moussa optužio je Izrael da nije primijenio memorandum o razumijevanje koji je potpisan 2016. i koji je predviđao da se međunarodna pošta proslijedi u Palestinu, bez da mora proći izraelsku poštansku službu.

Čelnik izraelske vojne službe za kontrolu teritorija kazao je samo da se "radi na memorandumu", no odbio je dati više detalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije