Izrael objavio: "Pokrećemo lov na ovog čovjeka"

0
Radiosarajevo.ba
Izrael objavio: "Pokrećemo lov na ovog čovjeka"
Foto: EPA-EFE / Yahya Sinwar

Izraelske jedinice tvrde da su i u subotu "lovili" komandanta Hamasa kojeg opisuju kao Osamu bin Ladena. Obećavaju da će ga pronaći gdje god se skrivao i ističu da su mu dani odbrojani.

Yahya Sinwar (60) trenutno je šef Hamasa u Pojasu Gaze. Izrael ga je više puta hapsio, a u izraelskim je zatvorima proveo 24 godine. Oslobođen je 2011. u sklopu razmjene zarobljenika u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita. Upravo se Sinwar smatra odgovornim za ubistvo 1300 Izraelaca u napadu 7. oktobra.

"Yahya Sinwar je lice zla. On je glavni mozak ovoga, baš kao što je bio i bin Laden. Svoju karijeru je izgradio na ubijanju Palestinaca kada je shvatio da su kolaboracionisti. Tako je postao poznat kao koljač iz Khan Younisa", rekao je glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga Richard Hecht.

Usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici: Lagumdžija predstavio amandmane

Usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici: Lagumdžija predstavio amandmane

Hecht je rekao da se izraelske trupe neće smiriti dok Sinwar ne bude pronađen i ubijen: "Doći ćemo do tog čovjeka i cijelog njegovog tima."

Sinwara su, podsjeća Jutarnji, i Sjedinjene Države proglasile teroristom 2015. godine.

Glavni glasnogovornik IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari izjavio je da na Sinwara "pokrenut lov kakav nije viđen u historiji Izraela": "On je mrtav čovjek", rekao je Hagari na konferenciji za novinare, prenosi Times of Israel.

Šef izraelske vojske: Pokrećemo žestok napad, Pojas Gaze više nikad neće biti isti

Šef izraelske vojske: Pokrećemo žestok napad, Pojas Gaze više nikad neće biti isti

Sinwar je vođa Hamasa u Gazi, drugi komandant cijelog Hamasa i jedan od osnivača vojnog krila Hamasa. Sinwar je, kako se tvrdi, glavni mozak iza Hamasovih masakra u gradovima i zajednicama južnog Izraela i Nova Music Festivala 7. oktobra, stoji na službenim stranicama izraelske vojske gdje je izlistana i čitava Sinwarova biografija.

"Kao vođa Hamasa, Sinwar preusmjerava sve resurse Gaze za financiranje izgradnje terorističke infrastrukture kao što su podzemni tuneli za napad, raketni bacači i oružje, ostavljajući većinu civila u Gazi da žive u siromaštvu, dok Hamasovi teroristički vođe poput samog Sinwara mogu živjeti luksuznim životima."

Sve o situaciji u Gazi i Izraelu možete pratiti na našem liveblogu - OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije