Šef izraelske vojske: Pokrećemo žestok napad, Pojas Gaze više nikad neće biti isti

5
Anadolija
Šef izraelske vojske: Pokrećemo žestok napad, Pojas Gaze više nikad neće biti isti
Foto: Maxar / Satelitski snimci pojasa Gaze nakon izraelskih napada

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi obećao je u četvrtak da će pokrenuti dug i odlučan napad na Pojas Gaze, rekavši da ova teritorija "nikada više neće biti ista". Izraelski napad "će potrajati i biće potrebna hladna glava", rekao je Halevi u govoru vojnicima.

Visoki vojni zvaničnik obećao je da će izraelska vojska stvoriti "novu realnost u Gazi" za sigurnost života izraelskih građana.

Halevi smatra da je vođa Hamasa u Gazi Yahya Sinwar odgovoran za napad na izraelsku teritoriju tokom vikenda.

Objavljena snimka: Ovo je prvi iskaz atentatora, odgovorio na pitanje zbog čega je pucao na Ficu

Objavljena snimka: Ovo je prvi iskaz atentatora, odgovorio na pitanje zbog čega je pucao na Ficu

"Yahya Sinwar odlučio je da izvrši ovaj užasni napad, što njega i njegov sistem pod njegovim vodstvom čini mrtvima", rekao je on.

Halevi je priznao da izraelska vojska nije obezbijedila sigurnost za izraelske građane. "Učićemo i istražićemo, ali sada je vrijeme za rat", rekao je Halevi.

Situacija je eskalirala u Pojasu Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas na izraelske gradove u subotu. Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Izrael je uzvratio masivnim zračnim napadima na Gazu. Broj ubijenih Palestinaca u izraelskom bombardiranju Gaze danas je povećan na 1.417 osoba, dok je povrijeđeno 6.268 osoba. Najmanje 1.300 Izraelaca je poginulo, a 3.300 je povrijeđeno u napadima iz Gaze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije