Izrael i Hamas produžili primirje za još jedan dan

0
Radiosarajevo.ba
Izrael i Hamas produžili primirje za još jedan dan
FOTO: AA / Bombardovanje Gaze

Izrael i Hamas usuglasili su se u četvrtak o produženju prekida vatre za najmanje još jedan dan, nekoliko minuta prije isteka šestodnevnog primirja.

Izraelska vojska rekla je u saopćenju da će se primirje produžiti zbog nastojanja posrednika da nastave proces oslobađanja talaca držanih u Gazi u zamjenu za palestinske zarobljenike.

Hamas, koji je u srijedu oslobodio 16 talaca u zamjenu za oslobađanje 30 Palestinaca iz izraelskih zatvora, u izjavi je rekao da će se primirje nastaviti sedmi dan.

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Potraga za izgubljenim ljubimcem u Sarajevu, nagrada 2.000 KM

Ranije u četvrtak je ta militantna grupa koja vlada Pojasom Gaze objavila da je Izrael odbio u zamjenu za daljnje produženje primirja primiti sedam žena i djece koje Hamas drži kao taoce, kao i tijela još troje za koje palestinski militanti tvrde da su ubijeni tijekom izraelskog bombardiranja enklave.

Glasnogovornik izraelske vojske Doron Spielman također je ranije rekao da nije postignut dogovor o sljedećim taocima koji će biti oslobođeni.

"Stoga, ako ovaj okvir istekne, izraelska vojska (...) je u potpunosti pozicionirana i spremna ponovno pokrenuti vojne operacije protiv Hamasa u Pojasu Gaze", izjavio je.

Pozivajući se na dužnosnike, izraelski mediji izvijestili su da će vojska nastaviti s napadima na Gazu u sedam ujutro po lokalnom vremenu, ako vlada do tog vremena ne dobije spisak talaca koje treba osloboditi, a koji ispunjavaju njezine kriterije.

Oružano krilo Hamasa poručilo je svojim borcima u Pojasu Gaze da budu spremni za nastavak bitke s Izraelom ako se privremeno primirje ne produži.

Uživo: SAD protiv prekida vatre u Gazi

Uživo: SAD protiv prekida vatre u Gazi

Kao odgovor na brutalni napad Hamasovih militanata na Izrael 7. oktobra u kojem je prema procjenama ubijeno 1.200 ljudi, a 240 ih uzeto za taoce, Izrael je u proteklih sedam sedmica, a do početka primirja, snažno bombardirao Gazu, u kojoj se odvija humanitarna katastrofa, a prema podacima tamošnjih vlasti ubijeno je više od 15.000 ljudi, od čega 40 posto poginulih čine djeca.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minutu sva aktuelna dešavanja iz Pojasa Gaze, Palestine i Izraela možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije