Izbori u Turskoj: Hoće li Erdoganu podrška Sinana Ogana biti dovoljna za pobjedu u drugom krugu

0
Radiosarajevo.ba
Izbori u Turskoj: Hoće li Erdoganu podrška Sinana Ogana biti dovoljna za pobjedu u drugom krugu
Foto: AA / Recep Tayyip Erdogan

Sinan Oğan, "najpoželjnija udavača" prošlosedmičnih historijskih izbora u Turskoj, svoju će podršku ipak dati aktualnom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu koji ove nedjelje od svojih sugrađana traži zeleno svjetlo za treći mandat na čelu zemlje.

Čim se iskristaliziralo da Erdoğan ipak nema 50 posto plus jedan glas da pobjedu osigura već u prvom krugu, turski predsjednik i njegov protukandidat Kemal Kılıçdaroğlu, s kojim će 28. maja odmjeriti snage, počeli su "pecati" Oğanovo biračko tijelo, shvativši da bez njihove podrške neće moći do pobjede. Turski politolozi već su tada upozoravali kako je Oğan kao nacionalist s izuzetno jakim antiterorističkim (čitaj; antikurdskim) sentimentom ideološki kompatibilniji s Erdoğanom, zbog čega je njegova podrška aktualnom predsjedniku malo koga iznenadila.

Koalicijski partneri

Unatoč tome, Oğan je nekoliko dana nakon prvog kruga tvrdio da "otvorena uma razmatra obje opcije", naglašavajući pritom da će podršku dati onome kandidatu koji mu ponudi ministarsku fotelju i garancije u borbi protiv terorizma.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Zašto bih bio ministar ako mogu tražiti i mjesto potpredsjednika države" rekao je Oğan u razgovoru za NYT ovoga petka; tada se već dalo naslutiti da naginje Erdoğanu, zato što je Kılıçdaroğlu koalicijskim partnerima u Stolu za šestero već obećao sve potpredsjedničke fotelje.

No, vrijedi napomenuti da je zbog Oğanove podrške Erdoğanu došlo do velikoga raskola u Nacionalnoj alijansi, predizbornoj koaliciji čiji je on bio predsjednički kandidat 14. maja. Naime, koalicijski su partneri Oğana pokušali uvjeriti da među njihovim biračima postoji snažan antierdoganski sentiment, zbog čega oprezno moraju birati kome dati podršku u drugome krugu.

Ümit Özdağ iz koalicijske stranke Pobjeda još uvijek nije formalno podržao Erdoğana, dok je Vecet Oz, čelnik stranke Pravda, podršku dao Kılıçdaroğluu. Upravo zato, teško je predvidjeti hoće li svih pet posto Oğanovih birača iz prvog kruga ove nedjelje uistinu poslušati njegov mig i glasati za aktualnog predsjednika.

Sinan Ogan otkrio koga će podržati u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj

Sinan Ogan otkrio koga će podržati u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj

Iako tako, Erdoğan je u prvome krugu osvojio čak 2,5 miliona glasova više od svog protukandidata, što znači da Kılıçdaroğluu ove nedjelje trebaju apsolutno svi Oğanovi birači da bi uopće imao šanse poraziti "modernog sultana".

Divna zemlja

Koliko je Kılıçdaroğlu u panici zbog sve izglednijeg poraza, govori i činjenica da radikalno zaoštrava retoriku prema migrantima, želeći doprijeti do desnih birača kojima je dosta Erdoğana. "Turski Gandhi", poznat po svojoj smirenosti i staloženosti, tako građanima ovih dana pokuša usaditi strah od ilegalnih migranata.

"Ko god voli ovu divnu zemlju, ove će nedjelje na biralištima izabrati opciju koja našim djevojkama nudi sigurnost" poručio je Kılıçdaroğlu, aludirajući pritom na opasnost od seksualnog zlostavljanja koju građani na desnici poistovjećuju s priljevom migranata, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije