Izbori u Španiji: Pobjeda socijalista, veliki broj glasova za desnicu

Anadolija
Izbori u Španiji: Pobjeda socijalista, veliki broj glasova za desnicu

Izlazne ankete pokazuju da je na prijevremenim parlamentarnim izborima održanim danas u Španiji pobijedila Socijalistička radnička partija (PSOE), ali ipak nema potrebnu većinu za formiranje vlasti.

Španska državna televizija saopštila je kako je, prema rezultatima anketa, PSOE osvojio 116-121 mjesto, Narodna partija (PP) 69-73, Građani (C's) 48-49, Unidas Podemos 42-45, Vox 36-38, Katalonska republikanska ljevica 13-14, Baskijska nacionalistička stranka (PNV) šest, Unija za Kataloniju pet, Eh Bildu dva, Navarra dva, Compromis jedno, Kanarska koalicija jedno i Front Republica jedno mjesto.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova objavljeni u 18 sati pokazuju kako je izlaznost iznosila 60,75 posto što je za 9,5 posto više u odnosu na posljednje parlamentarne izbore održane 2016.

Izlaznost u Kataloniji je 64,20 posto, što je za 18 posto više u odnosu na 2016.

Očekuje se da će izlaznost na izborima u cijeloj zemlji biti iznad 75 posto.

Najveća izlaznost, prema evidenciji od 1975. godine, zabilježena je na parlamentarnim izborima 1982. godine kada je iznosila 80 posto.

Pravo glasa na trećim parlamentarnim izborima u protekle četiri godine imalo je 36.893.976 birača, od kojih je blizu tri miliona u dijaspori. Birači na mandat od četiri godine birali su novi saziv predstavničkog doma koji broji 350 zastupnika i gornjeg doma koji broji 208 senatora.

Izborni proces organiziran je uz pojačane mjere sigurnosti na kojima je angažirano skoro 93.000 pripadnika snaga sigurnosti.

Pravo glasa prvi put imao je 1,15 miliona Španjolaca koji su ove godine postali punoljetni, kao i oko 100.000 osoba s posebnim potrebama koje su izmjenama Izbornog zakona dobile pravo glasa.

Španija je višegodišnje poprište političke krize koja se uglavnom ogleda u nestabilnoj vladajućoj većini, secesionističkim idejama u Kataloniji, jačanju radikalne desnice i problemu nezaposlenosti.

Uporedo s nacionalnim parlamentarnim izborima, birači u Valensiji birali su i novi saziv parlamenta te pokrajine.

Brojanje glasova slijedi nakon zatvaranja birališta na Kanarskim otocima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije