Zatvorena birališta u Španiji: Velika izlaznost i još veća očekivanja građana

Fena
Zatvorena birališta u Španiji: Velika izlaznost i još veća očekivanja građana
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Izbori u Španiji

 Zatvorena su birališta u Španiji, a podaci zabilježeni u nedjelju u 18 sati, dva sata prije zatvaranja birališta, pokazali su da su birači izašli na parlamentarne izbore masovnije nego na posljednjim izborima 2016. godine.

Do 18 sati glasalo je 60,7 posto stanovnika s pravom glasa, što je devet postotnih bodova više nego 2016.

Posebno je velika izlaznost u Kataloniji, gdje je prisutan zahtjev za neovisnošću. Ondje je birački listić ubacilo u kutiju 64,19 posto građana, što je 17,8 posto više nego na posljednjim izborima.

U Madridu i istočnoj pokrajini Aragon također je zabilježen osjetan porast birača.

Španjolci su u nedjelju izašli na birališta u vjerovatno najneizvjesnijim izborima u posljednja četiri desetljeća, na kojima pet stranaka različitog svjetonazora ima priliku formirati vladu i čiji je rezultat teško prognozirati.

Glasanje u nedjelju može donijeti neke potpuno nove situacije - prvu koalicijsku vladu od kada se Španija vratila demokratiji krajem 1970-ih, prve parlamentarne zastupnike krajnje desnice od 1982. godine i prvu predizbornu kampanju nakon ekonomske krize koja nije usredotočena na ekonomiju, prenosi Hina.

Nakon glasanja se očekuju dugi pregovori oko formiranja vlade, što bi moglo dodatno doprinijeti političkoj neizvjesnosti prisutnoj trenutno u Evropi.

Prebrojavanje bi trebalo završiti oko ponoći, a agencija AP, kako prenosi Tanjug, navodi da gotovo 37 miliona državljana Španije ima pravo glasa.

Niti jedna stranka neće dobiti dovoljno zastupničkih mjesta za samostalno formiranje vlade, a ankete, od kojih je posljednja objavljena u ponedjeljak, nakon dviju televizijskih debata u kojima su sudjelovali lideri četiriju najvećih stranaka, ukazuju na to da će novi španjolski parlament biti iznimno fragmentiran.

U utrci su, uz tradicionalne stranke lijevog i desnog centra, Španjolsku socijalističku radničku stranku - PSOE i Narodnu stranku - PP, lijevo orijentirana stranka Podemos, kao i stranka centra Građani te desno usmjereni Vox.

PSOE, lijevi centar premijera Pedra Sancheza, na vrhu je rejting ljestvice te bi mogla dobiti nešto manje od 30 posto glasova, pokazuje anketa objavljena u novinama El Pais.

Time bi postala kandidat s najvećim šansama za predvođenje koalicijske vlade.

No, zasad nema nikakvih jamstava da će se uspjeti povezati s nekom od preostalih stranaka, što joj je neophodno za dobivanje natpolovične većine u parlamentu, a time i formiranje vlade.

Mogući su i drugi scenariji, među kojima i koalicija desnih stranaka, ili pak raspisivanje novih izbora, ako se stranke ne dogovore o koaliciji.

Stoga bi mogli proći mjeseci prije nego nova vlada u Španiji bude konačno formirana, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije