Izbori u SAD: Ko je i kako glasao za Trumpa, a ko za Bidena

0
Radiosarajevo.ba
Izbori u SAD: Ko je i kako glasao za Trumpa, a ko za Bidena
Foto: EPA-EFE / Glasači u SAD

U Sjedinjenim Američkim Državama održavaju se izbori, na kojima državljani ove zemlje biraju predsjednika, ali i članove Kongresa.

U ovom trenutku, 5.41 srijeda jutro po našem vremenu, demokratski kandidat Joe Biden ima 209 elektorskih glasova, dok je Donald Trump zasad osvojio 118.

Objavljeni su i prvi podaci o biračima, pa BBC navodi da je biračko tijelo sve "manje bijelo" - šest posto manje bijelih glasača izašlo je na izbore ove godine u odnosu na 2016. 

Isti izvor dodaje da oni koji su glasali za Trumpa tvrde da su tako odlučili zbog ekonomije, dok birači koji su dali podršku Bidenu navode da su tako glasali zbog pandemije i nejednakosti u SAD-u.

Doznaje se i kako su muškarci glasali jednako za obojicu, dok je 57 posto žena glasove dalo Bidenu. 

Također, 55 posto bijelaca glasalo je za Trumpa, dok je čak 87 posto Afroamerikanca glas dalo Bidenu; Latino zajednica, njih 67 posto, podržalo je Bidena, a i Azijati su većinom, njih 64 posto, glasali za Bidena.

Omladina, oni od 18 do 29 godina, velikom većinom (64 posto) su glasali za Bidena, dok se postotak značajno smanjuje u sljedećoj dobnoj grupi - 54 posto glasača od 30 do 44 godine dalo je podršku Bidenu. Oni od 45 do 64 godina, blagom većinom su glasali za Bidena (51 posto), dok stariji, njih 51 posto, glas su dali Donaldu Trumpu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije