Iz trgovina u EU se povlači niz popularnih proizvoda: Razlog je ova hemikalija koja šteti zdravlju

0
Radiosarajevo.ba
Iz trgovina u EU se povlači niz popularnih proizvoda: Razlog je ova hemikalija koja šteti zdravlju
Foto: Unsplash / Ilustracija/Trgovina

Ovaj korak je rezultat zabrinutosti zbog štetnih učinaka BPA na zdravlje, uključujući hormonalne disbalanse, smanjenu plodnost te oslabljen imunološki sistem. 

Iako je BPA prisutan u mnogim proizvodima poput limenki i plastičnih boca, zabrana će se odnositi isključivo na ambalažu koja sadrži ovu hemikaliju.

Bisfenol A često se koristi u unutrašnjim slojevima limenki i boca, odakle se može prenijeti u hranu i piće. Proizvođači će imati između 18 i 36 mjeseci da prilagode svoje proizvode koristeći alternative kao što su polietilen i polipropilen, koje se smatraju sigurnijima za zdravlje. Ova zabrana neće obuhvatiti sve vrste plastične ambalaže, već samo one koje sadrže BPA.

Turist ostavio vrećicu čipsa u američkom nacionalnom parku: "Posljedice su ogromne"

Turist ostavio vrećicu čipsa u američkom nacionalnom parku: "Posljedice su ogromne"

Za sigurnost hrane

Dok se mnogi slažu da je ovo važan korak naprijed, kritičari naglašavaju kako postoji niz sličnih hemikalija koje bi također trebalo zabraniti zbog njihovih potencijalnih štetnih učinaka. Udruge poput Foodwatch podržavaju ovu odluku, ali traže dodatne mjere kako bi se potrošači još bolje zaštitili.

Tokom prijelaznog perioda, moguće je da će doći do privremene smanjenosti dostupnosti određenih proizvoda dok industrija ne uvede nove, sigurnije alternative. Ovaj potez ima za cilj smanjenje zdravstvenih rizika i poboljšanje sigurnosti hrane.

Zabrinutost oko BPA nije novost. Već od 2011. godine, Europska unija zabranila je korištenje BPA u dječjim bočicama, uključujući Hrvatsku, zbog negativnih utjecaja ove hemikalije na hormonalni razvoj djece. Ova mjera bila je dio šireg napora da se zaštiti zdravlje najosjetljivijih skupina potrošača, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije