Iz Španije stigle zabrinjavajuće vijesti o maslinovom ulju

2
Anadolija
Iz Španije stigle zabrinjavajuće vijesti o maslinovom ulju
Foto: Pixabay / Maslinovo ulje

Španski ministar poljoprivrede Luis Planas izjavio je u ponedeljak da je zabrinut da bi maslinovo ulje moglo postati luksuzni proizvod.

"Ovi proizvodi su važni. Ali za proizvod kao što je maslinovo ulje, važno je da ostane dostupan i za srednju klasu", rekao je Planas u intervjuu za špansku televiziju Onda Cero.

Značajna suša i rekordne vrućine posebno su pogodile ovogodišnju proizvodnju maslina u Španiji. Istovremeno, više cijene energije doprinijele su rastu troškova proizvodnje.

Sarajlije konačno dočekale: Kosi lift na Ciglanama ponovo u funkciji

Sarajlije konačno dočekale: Kosi lift na Ciglanama ponovo u funkciji

Ministar Planas je kazao da je Španija na putu da ove godine proizvede manje od 800.000 tona maslinovog ulja, što je značajno manje u odnosu na 2021. godinu kada je proizvedeno 1,4 miliona tona.

Iako je ministar poljoprivrede rekao da ne predviđa nestašicu maslinovog ulja, pozvao je španske kompanije koje snabdijevaju lokalno tržište da ipak smanje cijene ovog proizvoda.

"Na povećanje cijena posebno utiču troškovi proizvodnje, ali uključuje i neke ekonomske odluke", dodao je Planas.

U Španiji je cijena hrane porasla za 15,4 posto u odnosu na prošlu godinu, prema izvještaju o inflaciji iz oktobra, što je najveći godišnji skok od 1994. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije