Ne pomaže ni rekordan urod masline u Hercegovini: Cijena maslinovog ulja ide gore

2
Fena
Ne pomaže ni rekordan urod masline u Hercegovini: Cijena maslinovog ulja ide gore
Foto: Fena / Rekordna berba

Urod maslina u hercegovačkim maslinicima ove godine bit će trostruko veći u odnosu na proteklu godinu, ali unatoč tomu cijena maslinovog ulja skočit će na 40 maraka.

Maslinari u Hercegovini prezadovoljni su ovogodišnjim urodom te priželjkuju još pokoju ovako dobru godinu.

"Uvijek kad je sušna godina i grožđe i maslina i ulje sve bude bolje kvalitete, ako im daš vodu. Ove godine je maslina zdrava, nema bolesti, nije bilo ni moljca ni maslinove muhe", kazao je u razgovoru za Fenu Dragan Mikulić, vlasnika najvećeg maslinika u regiji i uljare "Mikulić".

Ćudić: "Drage kolege, da li se sjećate gdje ste bili u ljeto 1992...."

Ćudić: "Drage kolege, da li se sjećate gdje ste bili u ljeto 1992...."

Angažirano stotinjak sezonaca

Zašto maslina treba da bude dio kućne apoteke, a ne samo kuhinje

Zašto maslina treba da bude dio kućne apoteke, a ne samo kuhinje

Što se tiče vremenskih, uvjeta Mikulić navodi kako je godina bila iznimno sušna, ali s obzirom da njegov maslinik posjeduje sistem navodnjavanja urod je fantastičan.

"Bez vode nema maslinarstva", ističe Mikulić.

Na berbi je angažirano stotinjak sezonaca, a kao i prethodnih godina bio je problem naći radnu snagu.

Mikulić očekuje da će ovogodišnja kvaliteta maslinova ulja biti izvrsna, ali unatoč rekordnom urodu cijena maslinova ulja bit će 40 maraka, što je za deset maraka više u odnosu na prošlu godinu.

"Cijena je 40 maraka zato što su svi inputi otišli gore, i radne snage, dnevnica, sve je otišlo", pojasnio je Mikulić.

Dodao je kako većina maslinovog ulja ide u izvoz.

"Naši ljudi, osim izuzetaka, nisu tako bogati da mogu sebi priuštiti maslinovo ulje. Maslinovo ulje uglavnom završi u inozemstvu privatnim kanalima kao izuzetno kvalitetna i poželjna delicija", dodao je.

Mikulić u svom masliniku u blizini Ljubuškog ima 7.000 stabala maslina koje je zasadio prije jedanaest godina, a zastupljene su različite sorte masline.

Svjetske sorte

"Imamo šest, sedam svjetskih sorti, i to oblicu, leccino, pendolino, istarsku bjelicu itd. Hercegovina je idealna za maslinarstvo jer ima vodu, ima brdo, što maslina voli", kazao je Mikulić.

On je svoj brižljivo uređeni maslinik posadio na zemljištu sa 70 posto kamena i 30 posto zemlje, a upravo je priprema terena za sadnju najizazovniji i najskuplji posao.

Inače, uljara "Mikulić" raspolaže najsavremenijim proizvodnim pogonom koji prerađuje masline u ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je nagrađivano zlatnim medaljama za kvalitetu u BiH, Hrvatskoj i Italiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije