Iz Kongresa ukraden laptop sa povjerljivim podacima, ugrožena sigurnost Amerike?

2
Radiosarajevo.ba
Iz Kongresa ukraden laptop sa povjerljivim podacima, ugrožena sigurnost Amerike?
Foto: Screenshot / Napad na Capitol Hill

U napadu hiljada pristalica Donalda Trumpa na zgradu američkog Konresa 6. januara, iz zgrade je nestao laptop s osjetljivim podacima, navode američki mediji.

Postoji mogućnost da, kako navode, ukradeni dokumenti mogu sadržavati rizike po nacionalnu sigurnost.

Glavni federalni tužilac za Wašinington Michael Sherwin govorio je o krađi u Capitol Hillu, te kazao da tek treba utvrditi šta je sve urađeno.

"Moramo identificirati šta je urađeno i ublažiti to. Moguće je da je ugrožena nacionalna sigurnost", dodao je on.

"Jednostavno u ovom trenutku ne znamo opseg te štete - ako je šteta postojala, ne znamo opseg te štete", kazao je Sherwin.

Napad na Capitol Hill - undefined

Foto: Screenshot: Napad na Capitol Hill

Tačnije, Sherwin je rekao da su izgrednici ukrali elektroniku iz ureda američkih senatora koja je mogla sadržavati osjetljive informacije u vezi s domaćom i stranom obavještajnom službom i drugim osjetljivim pitanjima, prenosi Reuters.

Demonstranti koji su se probili u zgradu Kongresa upali su u prostorije predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, a čovjek koji se predstavio kao reporter na Tviteru je podijelio fotografiju jednog od njenih laptopa.

Dodao je da je na laptopu otvorena elektronska pošta, kao i upozorenja na "trenutnu revoluciju".

Laptop navodno pripada savjetnici za štampu Nancy Polosi, Miji Erenberg.

Tokom provale u saveznu zgradu, izgrednici su se provlačili kroz stolove u odajama Senata i krali umjetnine. Ostali su ušli u urede članova kongresa. Pro-Trumpovi izgrednici vandalizirali su ured predsjednice Demokratske kuće Nancy Pelosi i opljačkali ured republikanskog senatora Oklahome Jima Inhofea, navodi Tulsa World.

U videu objavljenom u srijedu navečer, senator demokratskog Oregona Jeff Merkley rekao je da su mu izgrednici "razbili" vrata ureda i ukrali laptop, osim što su otkinuli stvari sa zidova i uništili to mjesto, piše NewsWeek.

Napadnut je i ured parlamentarne senatske Elizabeth MacDonough. Izgrednici su pregledali dokumente, ostavljajući papire na terenu, prema snimci CNN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije