Iz EU odgovorili na pitanje - da li im treba ruska vakcina

2
Radiosarajevo.ba
Iz EU odgovorili na pitanje - da li im treba ruska vakcina
Foto: EPA-EFE / Ruska vakcina

Europska unija apsolutno nema potrebe za ruskom vakcinom Sputnik V protiv infekcije COVID-19.

Cijenimo da ćemo doći do imuniteta do 14. jula, i to dostupnom europskom proizvodnjom, rekao je u nedjelju povjerenik za unutarnje tržište EU Thierry Breton za televiziju TF1, a javlja Reuters.

Breton je ponovio prethodni komentar da EU može pomoći Rusiji u proizvodnji cjepiva ako je potrebno, ali prioritet treba dati Europljanima, rekao je.

Izjava dolazi nakon što je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala kako Europska unija trenutno ne može donirati vakcine protiv koronavirusa siromašnijim zemljama.

"Popriličan je pritisak na zemlje članice da nabave vakcine za sebe", rekla je Von der Leyen za Funke Media Group.

No, šefica EK naglasila je financijsku podršku Unije inicijativi COVAX i naporima Svjetske zdravstvene organizacije da se siromašnijim zemljama osigura pristup vakcinama.

"Europska unija je u ovu inicijativu uložila 2.2 milijarde eura. COVAX je već isporučio 30 miliona doza u 52 zemlje", rekla je Von der Leyen.

Istakla je kako mehanizam koji omogućuje bloku da izravno dijeli vakcine s drugim zemljama neće započeti dok ne budu imali bolju proizvodnu situaciju u EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije