BBC: Bogate države 'blokiraju' planove zemalja u razvoju za proizvodnju vakcina

0
Radiosarajevo.ba
BBC: Bogate države 'blokiraju' planove zemalja u razvoju za proizvodnju vakcina
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Bogate zemlje - uključujući UK - blokiraju prijedloge za pomoć zemljama u razvoju da povećaju svoje mogućnosti proizvodnje cjepiva, dokumenti su koji su procurili i objavljeni u emisiji BBC Newsnight.

Naime, nekoliko siromašnijih zemalja zatražilo je od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pomoć u ovome, ali bogatije države dobijaju odredbe međunarodnog prava koje bi im omogućile da to postignu.

Tako se navodi u kopiji pregovaračkog teksta rezolucije WHO-a o tom pitanju.

Među tim bogatijim državama su Velika Britanija, SAD, ali i Europska unija.

"Tamo gdje bismo mogli razgovarati na način da zemljama olakšamo proizvodnju više vakcina i više lijekova u svojoj zemlji, imali bismo inicijative koje bi to financirale i olakšale. Velika Britanija je protiv toga i pokušava ukloniti takve vrste progresivnih prijedloga iz teksta", kaže Diarmaid McDonald iz Just Treatment, grupe pacijenata koja se bori za pošten pristup lijekovima.

Glasnogovornik vlade Velike Britanije, pak, kaže da "globalna pandemija zahtijeva globalno rješenje i UK predvodi napore kako bi širom svijeta osigurala ravnopravan pristup cjepivima i lijekovima protiv COVID-a". Glasnogovornik dodaje da je Velika Britanija jedan od najvećih donatora međunarodnih napora kako bi se osiguralo da više od milijardu doza cjepiva protiv koronavirusa ove godine stigne u zemlje u razvoju.

Mnogi stručnjaci kažu da je jednak pristup cjepivima ključan za sprečavanje slučajeva i smrti te za doprinos globalnom imunitetu stanovništva.

No, globalni kapacitet za proizvodnju vakcina otprilike je trećina onoga što je potrebno, kaže Ellen t'Hoen, stručnjakinja za politiku lijekova i pravo intelektualnog vlasništva.

"To su cjepiva koja se proizvode u bogatim zemljama i koje općenito čuvaju te bogate zemlje. Zemlje u razvoju kažu da i one žele dio, ne samo udio cjepiva, već i udio prava na proizvodnju tih cjepiva", dodaje ona, piše BBC.

Da biste napravili cjepivo, ne samo da morate imati pravo proizvesti stvarnu tvar od koje se sastoji vakcina (koja je zaštićena patentima), već morate imati znanje o tome kako ih napraviti, jer tehnologija može biti složena. WHO nema ovlast zaobići patente - ali pokušava okupiti zemlje kako bi pronašli način da pojačaju zalihe cjepiva.

Rasprave uključuju upotrebu odredbi međunarodnog prava za zaobilaženje patenata i pomaganje zemljama da imaju tehničku sposobnost za njihovo stvaranje. Ali, industrija lijekova tvrdi da bi ovo "omelo njihovu sposobnost ulaganja u buduće liječenje COVID-a i drugih bolesti".

Ranije ovog mjeseca, predstavnici američke industrije lijekova pisali su američkom predsjedniku Joeu Bidenu kako bi podijelili svoje zabrinutosti. Tvrde da bi ovo stvorilo zbrku koja bi potencijalno mogla potkopati povjerenje javnosti u sigurnost cjepiva i stvoriti prepreku razmjeni informacija.

"Što je najvažnije, uklanjanje zaštite ne bi ubrzalo proizvodnju", istakli su.

Kompanije koje proizvode lijekove poručuju da su financijski donirale i davale lijekove za pomoć u suzbijanju pandemije.

"Očito je da postoje dugoročniji planovi za povećanje cijena ovih cjepiva kada završi najhitnija faza pandemije. Dakle, to je još jedan razlog zašto zemlje u razvoju kažu da trebaju steći sposobnost da sami proizvodE ta cjepiva", zaključuje t'Hoen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije