Italijanski inžinjer još 1979. godine upozorio je na vijadukt u Genovi

Radiosarajevo.ba
Italijanski inžinjer još 1979. godine upozorio je na vijadukt u Genovi
EPA-EFE / Ruševine mosta u Genovi

Italijanski inžinjer i dizajner vijadukta u Genovi, u čijem padu je poginulo 43 ljudi, Riccardo Morandi, upozorio je još 1979. godine da će biti neophodno konstantno održavanje vijadukta, kako bi se uklonila hrđa uzrokovana neposrednom blizinom mora i zagađenjem zraka.

Italijanska državna televizija RAI objavila je dijelove izvještaja na kojima se nalazi Morandijev potpis iz 1979. godine, 12 godina nakon otvaranja vijadukta.

U izvještaju se navodi da je već tada bilo poznato da može doći do "gubitka površinske otpornosti betona na hemikalije", zbog mora i zagađenja zraka uzrokovanim obližnjom čeličanom, prenosi AP.

Morandi je tom prilikom potvrdio stabilnost dizajna mosta, ali je naglasio: "Prije ili kasnije, možda za nekoliko godina, bit će neophodno da se nad mostom izvrši tretman uklanjanja svih tragova hrđe sa mosta".

Dio vijadukta u Genovi srušio se 14. augusta i tom prilikom 43 osobe su poginule. U trenutku nesreće, oko 30 vozila bilo je na vijaduktu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije